RegioJet čeká pokuta od státu za výpadky rychlíků Brno – Bohumín

RegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.comRegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.com

Ministerstvo aktuálně provádí více kontrol i u dalších dopravců.

(aktualizováno 7:27 25.8. o vyjádření RegioJetu) Ministerstvu dopravy došla trpělivost s porušováním smlouvy na provoz rychlíků linky R8 mezi Brnem a Bohumínem společností RegioJet. Cestující si na lince mezi druhým a třetím největším městem v zemi (Ostrava) stěžují na časté zkrácení vlaků a jejich přeplnění nebo častá zpoždění.

„Linku R8 opakovaně s dopravcem řešíme a vyzýváme ho, aby řádně plnil smlouvu sjednanou se státem. Nedostatky, které jsme zjistili, budou spojeny se smluvní sankcí. Její výši nicméně není možné v tuto chvíli jednoznačně vymezit, protože řada standardů je posuzována na základě ukazatelů za celé období jízdního řádu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta.

RegioJet převzal provoz linky R8 v prosinci 2019, do té doby na trase jezdily České dráhy. Podle smlouvy v registru má mít RegioJet v každém vlaku vozy pro nejméně 300 sedících cestujících, ve špičce pak více. To se ale neděje, k vidění jsou i třívozové soupravy.

„Aktuálním největším problémem jsou náhradní díly na vozy, opožděné dodávky, dlouhé termíny. Těžko se nám predikuje termín, kdy bude vše v normálu, protože je to právě závislé i na dalších subjektech. Samozřejmě je snaha, aby to bylo co nejdříve, podobně jako se podařilo doplnit vozy na R23,“ řekl ředitel RegioJetu Jakub Svoboda.

Nejde přitom o jediný problém RegioJetu na rychlíkových linkách pro stát, dopravce se potýká s nedostatkem vozů také na trase R23 z Ústí nad Labem do Kolína.

Problém s dostatečnou kapacitou mají i další dopravci, zejména České dráhy. Ministerstvo uvedlo, že během letních měsíců zvýšilo kontroly dodržování smluv. „V současné době provádíme zvýšený počet kontrol, protože i další dopravci v letních měsících neplní smluvní závazky v očekávané míře. Nedá se proto vyloučit, že přistoupíme ke zpřísnění požadavků v nově chystaných smlouvách o veřejných službách,“ dodal Brychta.

Tagy linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy R8 RegioJet
247 komentářů