Ředitelka pardubického letiště opustí funkci do konce roku. Mluví o kampani

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Hana Šmejkalová zmizí do konce roku z postu generální ředitelky společnosti East Bohemian Airport (EBA) provozující pardubické letiště. Dohodla se

Hana Šmejkalová zmizí do konce roku z postu generální ředitelky společnosti East Bohemian Airport (EBA) provozující pardubické letiště. Dohodla se na tom s akcionáři firmy – Statutárním městem Pardubice a Pardubickým krajem. Pod jejím vedením nikdy letiště nevydělalo, přesto ještě požádala představenstvo o vyplacení mimořádných odměn.

O dohodě dnes informovala Česká televize. Letiště vede od roku 2015, od roku 2016 do roku 2019 dosáhla kumulovaná ztráta společnosti 66 milionů korun. „Už nevidím po takové kampani možnost tady dál působit,“ řekla České televizi.

Odvolání požadovali pardubičtí zastupitelé, především kvůli snaze ředitelky nechat si vyplatit odměny za nové linky. Odměny si sama navrhla a hlasovala pro ně. To vše v době, kdy akcionáři museli poslat do firmy dalších 16 milionů korun na přežití. Město vlastní v EBA 66 %, kraj zbytek.

Konec Šmejkalové se po zářijovém jednání zastupitelstva zdál rychlý, vývoj minulých dnů ale ukázal, že se nehodlá vzdát postu jen tak snadno. Odmítla podepsat žádost o změnu oprávněné osoby letiště Úřadu civilního letectví, předseda představenstva Petr Juchelka (ODS) měl žádost poslat. Ani jeden tak neučinil.

Juchelka ani Šmejkalová na dotazy k bonusům od vypuknutí kauzy neodpověděli. Juchelka pouze bránil Šmejkalovou v diskuzích na Zdopravy.cz, Šmejkalová po návratu z dovolené sepsala stanovisko, které pak letiště smazalo.

Pardubický kraj jako menšinový akcionář, jehož souhlasu bylo potřeba, původně s odvoláním Šmejkalové váhal. Po dnešním jednání ale hejtman Martin Netolický uvedl, že jsou na jejím odchodu domluveni. Firma vypíše na její místo výběrové řízení.

Tagy East Bohemian Airport EBA Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj Top
31 komentářů