Ředitelka pardubického letiště blokuje své odvolání. Nepodepsala žádost leteckému úřadu

Letiště Pardubice. Autor: Letiště PardubiceLetiště Pardubice. Autor: Letiště Pardubice

Změna oprávněné osoby je prvním krokem k odvolání současné ředitelky. Ta ji ale zatím nepodepsala.

Ředitelka společnosti East Bohemian Airport (EBA) Hana Šmejkalová nechce jen tak snadno ustoupit majitelům firmy provozující pardubické letiště v jejich snaze odvolat ji z funkce.

Ani po týdnu, co jí to uložilo představenstvo společnosti vlastněné Pardubicemi a Pardubickým krajem, nepodepsala žádost Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) o změnu takzvané oprávněné osoby. Změna je nutnou podmínkou pro její odvolání, jinak by se na letišti musel zastavit provoz.

Šmejkalová měla od představenstva za úkol podepsat žádost na Úřad civilního letectví do středy. Žádost pak měl do čtvrtka odeslat předseda představenstva Petr Juchelka. To se ale nestalo. Na dotaz deníku Zdopravy.cz to potvrdili dva členové představenstva, kteří kvůli současné situaci nechtěli být jmenováni. „Považuji to z její strany už za nehoráznost,“ uvedl jeden z členů. Ředitelka, která je současně místopředsedkyní představenstva, a předseda představenstva Petr Juchelka na zaslané dotazy nereagovali. Juchelka a Šmejkalová neodpověděli dosud ani na jiné dotazy týkající se plánu na výplatu mimořádných bonusů pro ředitelku.

Hana Šmejkalová. Foto: Letiště Praha

Hana Šmejkalová. Foto: Letiště Praha

Právě mimořádné bonusy, které si plánovala Šmejkalová vyplatit, odstartovaly její konec. K výplatě mělo dojít ve stejnou chvíli, kdy akcionáře žádala o dalších 16 milionů korun na pokrytí ztrát. Pardubičtí zastupitelé proto už v září schválili usnesení, ve kterém pověřují představenstvo kroky k jejímu odvolání. Pardubice mají v EBA dvě třetiny. Na její místo pak má být vypsáno výběrové řízení.

Kraj od plánů na odvolání couvá

Situace se ale ještě zamotala po krajských volbách. Pardubická příloha MF DNES uvedla, že staronové vedení kraje už od plánu sesadit Šmejkalovou couvá. „Na mne je to poněkud překotné. Nejprve musíme tu situaci na letišti analyzovat,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš z ODS. Právě zástupci ODS byli už při zářijovém jednání zastupitelstva v kritice Šmejkalové zdrženlivější, Juchelka je také členem ODS.

Valná hromada minulý týden odvolání Šmejkalové neřešila. K odvolání potřebují akcionáři nejprve změnit oprávněnou osobu, aby se provoz nezastavil. Odvolání požadují pardubičtí zastupitelé, kteří v září schválili usnesení, v němž radním uložili podniknout kroky k jejímu odvolání.

Ztrátové letiště muselo opět žádat akcionáře o další navýšení základního kapitálu. Loni odbavilo letiště 102 tisíc cestujících. Letos bude výsledek kvůli pandemii koronaviru podstatně horší.

Tagy East Bohemian Airport EBA Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj Top
67 komentářů