Rakousko zachrání Austrian Airlines, státní pomoc má hodnotu téměř 12 miliard korun

Airbus A321 po přelakování do nového nátěru AustrianAirbus A321 po přelakování do nového nátěru Austrian

Rakouský dopravce Austrian Airlines získá od státu záchranný balíček v hodnotě 450 milionů eur (necelých 12 miliard korun). O dohodě

Rakouský dopravce Austrian Airlines získá od státu záchranný balíček v hodnotě 450 milionů eur (necelých 12 miliard korun). O dohodě dnes informovala rakouská média, například Der Standard. Večer má dojít k podpisu smlouvy mezi vládou a majitelem aerolinek, společností Lufthansa Group. Ta se zavázala k investici 150 milionů eur.

Ze státní pomoci bude putovat 300 milionů eur v podobě státem zaručeného úvěru na šest let, 150 milionů eur bude nevratná dotace. Stejnou částku musí do firmy investovat také Lufthansa. Majitel firmy musí také garantovat, že sídlo Austrian Airlines zůstane i nadále ve Vídni a zůstane zachována značka. Dva zástupci státu půjdou také do dozorčí rady aerolinek.

Peníze od Lufthansy mají putovat na modernizaci flotily a snižování emisí. Dopravce se má zavázat, že omezí lety na krátkou vzdálenost. Jedním z důvodů je přítomnost Zelených ve vládě, kteří dlouhodobě bojují za omezení letecké dopravy.

Rakousko je jednou z posledních zemí EU, která zachraňuje domácího dopravce. K dohodě ještě nedošlo v Belgii, kde Brussels Airlines patří rovněž Lufthanse. Poslední vývoj ukazuje, že vláda odmítá zachraňovat tuzemské Smartwings. Česko je jedinou zemí v EU, které řešilo záchranu aerolinek téměř z poloviny vlastněných Čínou.

Tagy Austrian Airlines Top
38 komentářů