Rakouské dráhy rozšíří čtyřkolejný koridor dál na západ, úsek Linec – Marchtrenk má potřebné povolení

RailJet v Linci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRailJet v Linci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Jde o další zvýšení kapacity Westbahn, na řadě je první úsek z Lince na Salcburk.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB udělaly důležitý krok k rozšíření další části páteřního koridoru mezi Vídní a Salcburkem. Spolkový správní soud minulý týden potvrdil stavební povolení pro celkem šestnáct kilometrů dlouhý úsek mezi Lincem a Marchtrenkem před stanicí Wels.

„Zahájení výstavby tohoto mezinárodně významného rozšíření železniční infrastruktury již nic nebrání,“ uvedly ÖBB v tiskové zprávě. Stavba má začít na počátku příštího roku, přípravné práce ještě letos. Hotovo má být v roce 2031.

Stavba je součástí hlavní trati Westbahn z Vídně do Salcburku. Z Vídně do Lince je nyní prakticky celá trasa čtyřkolejná, místy vede nová trať přeložkou kvůli vyšší rychlosti.

Součástí modernizace bude úprava nádraží v Leondingu, Hörschingu a Ofteringu. Rozšíření bude probíhat za provozu, dojde jen k částečným omezením dopravy. Celkové náklady jsou odhadovány na 781 milionů eur.

ÖBB uvedly, že rozšíření pomůže ještě většímu přesunu zboží a cestujících na železnici. Koridor z Vídně do Salcburku patří k nejvytíženějším, jezdí zde 32 procent všech vlaků na rakouské železniční síti.

Rozšiřování v Česku na čtyři koleje je neobvyklé. Jedinou výjimkou je úsek z Hostivaře do Vršovic v Praze.

Tagy čtyřkolejná trať ÖBB ÖBB-Infrastruktur Rakousko
88 komentářů