Rakouské dráhy potvrdily vystavení Cityjetu v Budějovicích

Příměstská jednotka ÖBB Cityjet. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPříměstská jednotka ÖBB Cityjet. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Přehlídku desítek vozidel na Národním dnu železnice 22. září v Českých Budějovicích ozdobí i jednotka Rakouských spolkových drah (ÖBB) Cityjet.

Přehlídku desítek vozidel na Národním dnu železnice 22. září v Českých Budějovicích ozdobí i jednotka Rakouských spolkových drah (ÖBB) Cityjet. Rakušané její příjezd aktuálně potvrdili partnerům z Českých drah. „Příjezd Cityjetu z Rakouska na Národní den železnice je potvrzený, jednotka bude vystavena vedle pendolina,“ uvedla mluvčí drah Radka Pistoriusová.

Jednotka pojede jako protokolární vlak z Lince, odkud do Budějovic přiveze zástupce Horních Rakous a ÖBB. Protokolární vlaky (na palubě s důležitými osobnostmi) pojedou ještě z Plzně (pendolino) a Prahy (Railjet).

Rakouské dráhy od Siemensu nakoupily 101 Cityjetů, což je obchodní název ÖBB pro Siemens Desiro Mainline. ÖBB přitom provozují vlaky ve dvou verzích. Regionální vlaky mají 259 míst a čtvery dveře, vlaky pro S-Bahn kolem Vídně mají 244 míst a šestery dveře.

O Cityjetech se na jihu Čech mluví i v souvislosti s chystaným obnovení přímého spoje České Budějovice – Vídeň od prosince 2020. Jednotka jezdí maximální rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Tagy Budějovice České dráhy Cityjet ÖBB
21 komentářů