Raději k nám nelétejte, vyzvalo amsterdamské letiště aerolinky

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nlLetiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nl

Letiště vyzvalo aerolinky, aby na první květnový týden nepřijímaly nové rezervace.

Letiště Schiphol v Amsterdamu čelí situaci, za kterou by celé letectví bylo ještě před pár měsíci kvůli pandemii koronaviru vděčné. Poptávka po letech do a z Amsterdamu zejména na tento víkend je tak vysoká, že letiště požádalo dopravce, aby zvážilo na tento víkend zrušení letů.

Potíže na Schipholu jsou jedním z hlavních témat nizozemského zpravodajství posledních dní. Řada obyvatel je nyní na dovolené díky středečnímu státnímu svátku, kdy se v zemi slavily narozeniny krále. Jeho samotného se škrty mohou dotknout: je aktivním pilotem u KLM. „V období od 2. do 8. května letiště žádá letecké společnosti, aby nepřijímaly nové rezervace. Zatím není jasné, o kolik se musí snížit počet cestujících, aby byla situace zvládnutelná,“ píše server ad.nl. Dopravci nechtějí lety rušit i proto, že pro řadu lidí jde o první leteckou dovolenou po dvou letech.

Důvodem návrhu restrikcí jsou obavy z chaosu kvůli přeplnění kapacit. Kvůli pandemii řada zaměstnanců z letiště odešla a už si našli jiné zaměstnání. Letiště tak čelí nedostatku personálu. „Jde o nepříjemné, ale nezbytné opatření ke snížení počtu cestujících,“ uvedlo letiště v e-mailu zaslaném agentuře Reuters. Podrobnosti o rozsahu rušení letů však neposkytlo. Doporučilo, aby se cestující pro informace o konkrétních letech obrátili na své aerolinky.

Mluvčí letiště ve vyjádření pro ad.nl říká, že hlavní příčinou problémů na Schipholu je nedostatek personálu. „Nabírali jsme velmi tvrdě, ale trh práce je velmi napjatý,“ vysvětluje. „Celkově je nedostatek zaměstnanců, od obsluhy parkoviště po ochranku,“ dodal.

K velkým problémům došlo již minulý týden kvůli neohlášené stávce zaměstnanců handlingu. Schiphol byl loni třetím největším letištěm v Evropě po Istanbulu a moskevském Šeremetěvu, v minulosti byl několikrát na prvním místě.

Tagy AMS obnovení provozu po pandemii koronaviru Schiphol
8 komentářů