Rada Zlínského kraje schválila vítěze autobusových tendrů, s podpisem čeká na ÚOHS

Iveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské HradištěIveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské Hradiště

Radní Zlínského kraje dnes schválili vítěze tendrů na autobusovou obslužnost regionu na příštích deset let. Zakázka byla rozdělena podle oblastí

Radní Zlínského kraje dnes schválili vítěze tendrů na autobusovou obslužnost regionu na příštích deset let. Zakázka byla rozdělena podle oblastí na šest částí, celková hodnota činí téměř 11 miliard korun. Radní ale zatím neschvalovali uzavření smluv s vítězi, neboť tendry řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Vítězové mají vyjet letos 15. prosince. „Vybrali jsme dopravce, kteří pro tyto oblasti předložili nejvhodnější nabídku, tedy nejnižší cenu, a zároveň splnili všechny požadované kvalifikační a technické podmínky,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Pavel Botek, který je zodpovědný za oblast dopravy.

Oproti současnému stavu dojde od prosince k posílení autobusových linek v kraji, celkový počet kilometrů bude navýšen o více než 20 procent (5 mil. km). Podobné navýšení kraj požaduje i u vlaků. Slibuje i rychlejší a pravidelnější spojení a modernější vozový park. Na rozdíl od jiných krajů ale nepožadoval zcela nové vozy, podmínkou bylo průměrné stáří autobusů maximálně šest let.

Zřejmě největším překvapením vzešlým z tendrů byl neúspěch dosud největší dopravní skupiny ve Zlínském kraji, firem společnosti ČSAD Invest Zdeňka Zemka. Skupina přišla s nejnižší cenou jen na Kroměřížsku (Krodos Bus).

S příchodem nového období chce hejtmanství rovněž zřídit integrovaný dopravní systém, který by měl přinést nižší ceny a garantované přestupy s využitím jediné jízdenky.

Smlouvy s novými dopravci bude rada schvalovat až po verdiktu ÚOHS. Na úřad se obrátila společnost BusLine LK, které se nelíbily zadávací podmínky. Firma v kraji nepodala žádnou nabídku.

Vítězové soutěží ve Zlínském kraji

Oblast Zlín – ARRIVA MORAVA a.s.
Oblast UH – ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.
Oblast KM – KRODOS BUS a.s.
Oblast Vsetín – Transdev Morava s.r.o. a TQM holding s.r.o.
Oblast Valašské Meziříčí – Transdev Morava s.r.o. a TQM holding s.r.o.
Oblast Valašské Klobouky – ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.

Tagy autobusová doprava Zlínský kraj
9 komentářů