Qatar Airways prohloubily ztrátu, stát jim poslal dvě miliardy dolarů

Airbus A350 společnost Qatar Airways. Foto: Qatar AirwaysAirbus A350 společnost Qatar Airways. Foto: Qatar Airways

Katarský dopravce zvýšil meziročně ztrátu o téměř polovinu, na vině je i odpis investice do Air Italy.

Letecká společnost Qatar Airways ještě před plným nástupem pandemie koronaviru vykázala další rok ztrátového hospodaření. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků za finanční rok, který skončil letos v březnu. Firmě výrazně pomohla k přežití katarská vláda, která je stoprocentním akcionářem společnosti: aerolinkám poslala 2 miliardy dolarů (zhruba 46,6 miliard korun) na další přežití.

Z velké ztráty viní vedení firmy především trvající blokádu vzdušného prostoru okolních zemí, kvůli které musí do řady destinací létat katarský dopravce velkou oklikou. Kvůli blokádě žádají od okolních zemí náhradu škody ve výši 5 miliard dolarů. V posledním čtvrtletí se pak do hospodaření začaly promítat i vlivy nastupující pandemie koronaviru.

Za finanční rok 2019/20 firma prodělala 1,92 miliardy dolarů, o rok dříve měla ztrátu 1,2 miliardy dolarů. Na propadu se podílely ale i manažerské chyby vedení dopravce, především pak odpis investice do Air Italy.

Firma se v tiskové zprávě k výsledkům hospodaření přesto pochválila, že provozní výsledky jsou lepší než o rok dříve a ukazují postupné zlepšování hospodaření. Jako důkaz uvádí růst tržeb o 6,4 % či nárůst počtu cestujících o 9,8 % na 32,4 milionu cestujících.

Dopravce ve zprávě oznámil, že Katar proměnil úvěr v hodnotě dvou miliard dolarů z března letošního roku v navýšení základního kapitálu. Firma aktuálně kvůli omezení provozu létá jen s Boeingy 787 a Airbusy A350, zcela uzemněny jsou Airbusy A380.

Tagy qatar airways
9 komentářů