Darwin získal nečekaně přímé spojení s Londýnem s A380. Qantas nesmí do Singapuru, proto tankuje na severu Austrálie

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

Uzavření singapurského letiště pro tranzitní lety přinutilo leteckou společnost Qantas k vytvoření netradičního spojení. Poprvé v historii mohou cestující létat

Uzavření singapurského letiště pro tranzitní lety přinutilo leteckou společnost Qantas k vytvoření netradičního spojení. Poprvé v historii mohou cestující létat z Austrálie s letadlem Airbus A380 bez mezipřistání až do Evropy.

Linka QF1 vede za normálních okolností ze Sydney do Londýna přes Singapur, omezení kvůli pandemii koronaviru ale přinutily australského dopravce změnit trasu. Namísto mezipřistání v Singapuru letadlo přistane ještě v Austrálii v Darwinu, hlavním městě Severního teritoria. Město se 130 tisíci obyvateli tak nečekaně poprvé získalo přímé spojení s Londýnem, navíc ještě největším osobním letadlem světa.

Darwin je po Perthu druhým australským městem s přímou linkou do Londýna, z Perthu létá Boeing 787-9 Dreamliner.

Letadlo ze Sydney letí do Darwinu 4,5 hodiny, pak po doplnění paliva pokračuje do Londýna už přímo. Jde o vzdálenost 13 872 kilometrů, kterou letoun překonává za 16 hodin a 46 minut. Jde o jeden z nejdelších letů A380 s cestujícími. O čtvrt hodiny je delší let Emirates z Dubaje do Aucklandu. Qantas tento týden pokořil rekord nejdelšího letu A380, s prázdným letounem zvládl let ze Sydney do Drážďan za 19 hodin a 15 minut. V budoucnu by chtěl Qantas létat do Londýna přímo z východního pobřeží Austrálie. Rozhodnutí o nákupu nových vhodných letadel pro tato spojení společnost odložila kvůli stávající situaci.

Letecké spojení z Darwinu ale příliš dlouho nevydrží: od 1. dubna Qantas zastaví kompletně všechny mezinárodní lety.

Tagy Darwin DRW omezení dopravy kvůli koronaviru Qantas Singapur Sydney - Londýn
Žádné komentáře