Qantas mění žebříček nejdelších letů, otevře spojení Brisbane a Chicaga

Dreamliner Qantasu ve speciálním nátěru připomínající dílo Austrálců. Foto: QantasDreamliner Qantasu ve speciálním nátěru připomínající dílo Austrálců. Foto: Qantas

Australská letecká společnost Qantas začala prodávat letenky na novou linku z Brisbane do Chicaga. Se 14 326 kilometry půjde o

Australská letecká společnost Qantas začala prodávat letenky na novou linku z Brisbane do Chicaga. Se 14 326 kilometry půjde o čtvrtou nejdelší linku bez mezipřistání na světě a druhou nejdelší linku v síti Qantas po spojení Perthu s Londýnem.

Nové spojení posune na páté místo v žebříčku nejdelších letů světa linku Emirates z Dubaje do Aucklandu, která zůstává stále i nejdelší linkou provozovanou letadlem Airbus A380. Spojení z Brisbane do Chicaga je o 126 kilometrů delší. Let má trvat 16 hodin a 20 minut ve směru z Austrálie, o hodinu déle z Chicaga.

Nové spojení bude zatím létat čtyřikrát týdně, firma se chce postupně dostat na denní frekvenci. Na linku nasadí Boeing 787-9 dreamliner v konfiguraci 46 míst v byznys třídě, 28 v premium economy a 166 sedaček v ekonomické třídě. Start linky je naplánován na 20. dubna. Linka bude mít číslo QF85/86, číslo 86 má připomínat rok 1986, kdy klub Chiago Bears vyhrál Superbowl v americkém fotbalu.

Qantas otevírá současně i spojení z Brisbane do San Francisca, nová linka začne létat od 9. února třikrát týdně. Doplní tak stávající spojení do Kalifornie ze Sydney a Melbourne. Obě nové linky jsou výsledkem nové dohody s American Airlines, kterou minulý týden schválily úřady v Austrálii a USA.

Aerolinky si od nových přímých linek slibují i posílení cestovního ruchu v Austrálii, zejména v Queenslandu. Premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuk odhaduje přínos linek do místní ekonomiky na 150 millionů australských dolarů během tří let. Z Brisbane dosud přímo do USA létá jen linka do Los Angeles.

Nejdelším spojením světa je aktuálně linka Singapore Airlines mezi Singapurem a Newarkem, která překonává 15 344 kilometrů.

Tagy nejdelší lety světa Qantas
3 komentáře