Obavy z Ruska mohou změnit žebříček nejdelších letů světa. Cathay Pacific plánuje 16 618 kilometrů dlouhou trasu

Cathay Pacific a jeho Airbus A350-1000. Foto: Cathay PacificCathay Pacific a jeho Airbus A350-1000. Foto: Cathay Pacific

Linka New York – Hongkong může překonat dosavadní rekord o více než tisíc kilometrů.

Žebříček nejdelších letů na světě může doznat nečekané změny. Již v příštích dnech se má stát nejdelší linkou světa spojení New Yorku a Hongkongu. Důvodem jsou plány společnosti Cathay Pacific přestat využívat ruský vzdušný prostor po zahájení útoku Ruska na Ukrajinu.

S odvoláním na dokument pro zaměstnance o chystané změně trasy informuje agentura Bloomberg. Zatímco při letech z Asie do USA využívá dopravce proudu větru a letí přímo přes Tichý oceán, při letu z New Yorku využívá trasu přes Grónsko a Rusko. Průběh letů je možné sledovat na Flightradar24.com.  Už poslední let dopravce místo trasy přes Rusko raději naplánoval s mezipřistáním v Los Angeles.

Nový plán počítá s trasou přes Atlantský oceán, Velkou Británii a přes Evropu, Turecko, Kazachstán a Čínu do Hongkongu. Jde o 16 618 kilometrů dlouhý let, který má trvat zhruba 17 hodin. Dosud je nejdelším letem světa spojení Singapur – New York společnosti Singapore Airlines. Měří 15 349 kilometrů.

Cathay Pacific ve svém vyjádření uvedly, že dopravce by v případě trasy přes Atlantik mohl využít silných větrů přes Atlantik ve směru z USA a že situaci denně vyhodnocuje. Dopravce na linku nasazuje Airbus A350-1000, který takovou vzdálenost bez mezipřistání zvládne.

Trasa sioučasného a budoucího letu New York - Hongkong. Foto: Bloomberg

Trasa současného a budoucího letu New York – Hongkong. Foto: Bloomberg

Rusku se vyhýbají už i další letecké společnosti u dálkových letů. Mají k tomu dva důvody: buď zákaz letů nebo obavy o bezpečnost. Finnair například do Japonska začal létat opět přes severní pól, Japan Airlines z Tokia do Londýna přes Aljašku a Kanadu.

Na seznamu nejdelších dálkových letů má dojít letos k řadě změn díky zavedení nových linek. Qantas začne létat z Melbourne do Dallasu, což je 14 472 kilometrů. Air New Zealand spustí spojení Aucklandu a New Yorku, při letu překoná 14 207 kilometrů.

Tagy Cathay Pacific nejdelší lety světa Ultradálkové lety
25 komentářů