Prvních 16 CityElefantů je mimo hru s ETCS. Dojezdí na tratích bez nového systému

Jednotka 471 CityElefant mezi Berounem a Prahou. Foto: PIDJednotka 471 CityElefant mezi Berounem a Prahou. Foto: PID

CityElefanty denně přepravují pětinu všech cestujících Českých drah, tedy zhruba 100 tisíc lidí.

České dráhy tento týden oznámily osazení zabezpečovacího systému ETCS na elektrické jednotky 471 (CityElefant). Zakázku za 1,5 miliardy korun získala ČD-Telematika ve spolupráci s Alstomem, Škodou Transportation a AŽD Praha. Diskusi podnítil zejména fakt, že dráhy osadí pouze 66 jednotek z 82, které aktuálně v Praze a Ostravě provozují. Šestnáct nejstarších souprav budoucnost na tratích s ETCS nemá.

„Snížení počtu jednotek 471 zahrnutých do instalace ETCS souvisí s životností nejstarších jednotek a požadavky objednavatelů na jejich vybavení. Vyžadovaly by rozsáhlou modernizaci, například výměnu WC – dosazení s uzavřeným systémem, zřejmě by byla nutná výměna řídicí elektroniky a dalších komponent. Tento malý počet jednotek dojezdí na tratích, na kterých bude ETCS instalováno po roce 2025. Se zahájením výhradního provozu s ETCS i na těchto tratích do roku 2030 pak bude jejich provoz ukončován,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Prvních 16 jednotek bylo drahám dodáno mezi léty 2000 a 2005.

K 1. lednu 2025, kdy bude ETCS na koridorech povinné, by měly mít dráhy k dispozici nejméně 26 CityElefantů s ETCS. Další budou postupně následovat. Podle národního implementačního plánu se to týká především I. koridoru. Na IV. koridoru (tedy z Prahy směr Benešov) budou moci vlaky bez ETCS jezdit až do prosince 2026, na úseku Praha – Beroun pak vydrží minimálně do prosince 2028.

Náklady na vybavení jedné jednotky CityElefant systémem ETCS činí 22,9 milionu korun. Jde v krátké době o druhou soutěž na ETCS, kterou dráhy završily uzavřením smlouvy. Rovněž ČD-Telematika získala v dubnu zakázku na dovybavení pendolin, jedno vyjde na rekordních 59 milionů korun. Naopak soutěž na vybavení lokomotiv řady 380 dráhy zrušily kvůli příliš vysoké ceně, 44 milionů za kus se jim zdálo moc.

CityElefanty denně přepravují pětinu všech cestujících Českých drah, tedy zhruba 100 tisíc lidí.

Tagy České dráhy CityElefant ETCS
137 komentářů