CityElefanty dostanou ETCS. Jeden vyjde na 23 milionů korun

Jednotka 471 CityElefant. Pramen: České dráhyJednotka 471 CityElefant. Pramen: České dráhy

CityElefanty denně přepravují zhruba pětinu všech cestujících Českých drah, tedy zhruba 100 tisíc lidí.

České dráhy dokončily další soutěž na vybavení vozidel systémem ETCS. Konkrétně jde o řadu 471 (CityElefant), která je klíčová pro příměstskou dopravu v Praze a Ostravě. Zakázku v celkové hodnotě 1,5 miliardy získala ČD-Telematika ve spolupráci s Alstomem, Škodou Transportation a AŽD Praha. Instalace palubní jednotky bude probíhat v závodě Škoda Pars v Šumperku.

Mobilní částí systému ETCS bude vybaveno dohromady 66 souprav (z 82), náklady na jednu jednotku činí 22,9 milionu korun. Jde v krátké době o druhou soutěž na ETCS, kterou dráhy završily uzavřením smlouvy. Rovněž ČD-Telematika získala v dubnu zakázku na dovybavení pendolin, jedno vyjde na rekordních 59 milionů korun. Naopak soutěž na vybavení lokomotiv řady 380 dráhy zrušily kvůli příliš vysoké ceně, 44 milionů za kus se jim zdálo moc.

CityElefanty denně přepravují zhruba pětinu všech cestujících Českých drah, tedy zhruba 100 tisíc lidí. „V pražské a ostravské aglomeraci si provoz bez těchto velkokapacitních příměstských vlaků nedokážeme představit. Bez nich by doprava kolabovala,“ uvedl člen představenstva ČD Jiří Ješeta. K 1. lednu 2025, kdy bude ETCS na koridorech povinné, by měly mít dráhy k dispozici nejméně 26 Elefantů s ETCS. Další budou postupně následovat.

Dvoupodlažní třívozové jednotky mají kapacitu 310 míst k sezení, celková obsaditelnost je 643 cestujících.

Tagy České dráhy CityElefant ETCS
147 komentářů