První ze čtyř nových Taurusů už má barvy ČD. Bude jezdit i do Budějovic

Lokomotiva Taurus v barvách Českých drah. Pramen: České dráhy/Tomáš OrlíkLokomotiva Taurus v barvách Českých drah. Pramen: České dráhy/Tomáš Orlík

Nákupy ojetých Taurusů přitom neskončí u šesti kusů. České dráhy počítají s pořízením dalších tří lokomotiv.

České dráhy se dnes pochlubily třetí lokomotivou Taurus v korporátním nátěru zvaném najbrt. Jde o první stroj ze série čtyř lokomotiv Siemens 1216 (ES64U4), které dráhy koupily letos v létě od společnosti Wiener Lokalbahnen Cargo.

Čtveřice aktuálně prochází takzvanou bohemizací, která má být dokončena během zimy. Do konce ledna by měly být opatřeny najbrtem i zbylé tři stroje. „Nasadíme je na vlaky z Bohumína do Vídně a Prahy a z Prahy do Českých Budějovic,“ oznámily dnes České dráhy.

První dva Taurusy dnes jezdí na relaci Bohumín – Vídeň, což bude pro dráhy priorita i po nasazení nové čtveřice. Postupně se mají ale Taurusy objevit i na relaci Bohumín – Praha a po dokončení dvou velkých staveb na IV. koridoru příští rok se do oběhů zařadí i České Budějovice.

Na jihočeském koridoru dnes jezdí lokomotivy řad 362 a 380, Taurus by měl upozadit na Jižních expresech řadu 362, jejíž maximální rychlost je 140 km/h.

Nákupy ojetých Taurusů Českými drahami přitom neskončí u šesti kusů. Dráhy počítají s pořízením dalších tří lokomotiv, které mohu běžně jet rychlostí až 230 kilometrů za hodinu. Cílem je vybudovat flotilu devíti těchto rychlých lokomotiv, což je počet potřebný pro pokrytí linky z Prahy přes Berlín do Hamburku. Od roku 2025 zde bude německá strana vyžadovat právě rychlost 230 km/h.

Tagy České dráhy Lokomotiva Taurus
192 komentářů