První trať za soukromé peníze. SŽ má poradce pro projekt PPP z Veleslavína na letiště

Budoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín. Pramen: SŽ/IPR Praha studia idhea architektiPramen: SŽDC/IPR PrahaBudoucí podoba nádraží Praha-Veleslavín. Pramen: SŽ/IPR Praha studia idhea architektiPramen: SŽDC/IPR Praha

Stavba by měla začít v roce 2026, hotovo bude o tři roky později.

Stát posunul do další fáze přípravu tratě z pražského Veleslavína na ruzyňské letiště, která se bude dle rozhodnutí vlády z loňského srpna stavět za soukromé peníze (projekt PPP). Aktuálně byl uzavřen tendr na poradce, který Správě železnic (SŽ) pomůže s výběrem tzv. koncesionáře. Ten trať zafinancuje a postaví, což mu stát bude v následujících desetiletích splácet.

Vybrané poradenské konsorcium tvoří společnosti Deloitte, Česká spořitelna, advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný a projektantská firma AFRY. Tendr na poradce vyhlásila koncem minulého roku Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), s níž na tomto projektu Správa železnic spolupracuje.

V České republice půjde o první PPP projekt na stavbu tratě. „PPP projekty potřebujeme pro zajištění adekvátního a dlouhodobě udržitelného mixu finančních zdrojů nezbytných pro realizaci všech projektů, včetně vysokorychlostních tratí,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Předmětem projektu bude výstavba úseků z pražského Veleslavína do Ruzyně a z Ruzyně na letiště, a to včetně vybudování železniční stanice Praha-Letiště Václava Havla. Řízení provozu bude po dokončení zajišťovat Správa železnic.

„Podle schváleného harmonogramu by k finančnímu uzavření, které umožňuje faktické zahájení stavební realizace, mělo dojít do 30 měsíců od podpisu smlouvy, tedy do září 2026,“ doplnil šéf Správy železnic Jiří Svoboda. Hotovo by mělo být v roce 2029.

Trať Veleslavín - Letiště Václava Havla. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádraží Veleslavín, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádraží Veleslavín, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádraží Veleslavín, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádraží Veleslavín. Pramen: SŽ/idhea-architekti-dalibor-hlaváček
Tagy Správa železnic trať na letiště Veleslavín (včetně) - Ruzyně (včetně)
85 komentářů