První soud v kauze Dieselgate v Česku. VW má zaplatit přes půl miliardy

Výroba modelu Passat v Emdenu. Foto: VolkswagenVýroba modelu Passat v Emdenu. Foto: Volkswagen

Necelé čtyři roky po zahájení aféry Dieselgate rozhodl první tuzemský soud v neprospěch automobilky Volkswagen. Obvodní soud pro Prahu 8

Necelé čtyři roky po zahájení aféry Dieselgate rozhodl první tuzemský soud v neprospěch automobilky Volkswagen.
Obvodní soud pro Prahu 8 dal ve svém rozsudku za pravdu českým spotřebitelům, které zastupovala společnosti Safe Diesel a uložil Volkswagenu zaplatit každému majiteli auta s motorem, do kterého byl nahrán speciální program snižující emise při laboratorním měření, 220 tisíc korun. O rozsudku jako první informoval server Seznam zprávy, později sdružení zveřejnilo tiskovou zprávu. Rozsudek je nepravomocný.

Celková suma, kterou má Volkswagen zaplatit, je 533,5 milionu korun. Soud přitom neřešil podstatu věci, ale odsoudil Volkswagen k zaplacení proto, že se včas nevyjádřil k žalobě. Škoda Auto, která je v této věci také žalovaná, se vyjádřila včas, Volkswagen nikoliv.

„Jedná se o průlom v evropské větvi této aféry, je to první úspěch poškozených spotřebitelů sdružených v hromadné žalobě v Evropě. Podařilo se nám prosadit stejné odškodnění jako v USA, čehož chceme dosáhnout i pro další tisíce spotřebitelů, jejichž nároky jsme podali k soudu později nebo je teprve podáme. Již zítra rozšíříme žalobu na VW a Škoda Auto o dalších více než šest set spotřebitelů,“ řekl František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která spotřebitelské organizaci Safe Diesel poskytuje právní služby.

K částce 220 tisíc firma dospěla podle modelu odškodnění v USA, kde VW zaplatil dobrovolně majitelům aut 10 tisíc dolarů a nabídl opravu či zpětný odkup.

Celkový počet spotřebitelů, kteří se v ČR už rozhodli své nároky vůči automobilkám uplatnit, k dnešku převyšuje 7 000 osob.  Celkový počet vozidel s „cinknutým“ dieselovým motorem v ČR je cca 165 000. Pokud by se o nárok na odškodnění přihlásili všichni majitelé těchto vozidel, mohla by celková suma kompenzace dosáhnout až téměř k 37 miliardám Kč.

Vyjádření společnosti Porsche Česká republika (doplněno 16:00):

Prosíme o pochopení, že společnost Porsche Česká republika jako importér značek Volkswagen, Audi, SEAT a Volkswagen Užitkové vozy není stranou ve sporu a k probíhajícím řízením se tedy nemůžeme podrobně vyjadřovat. Podle našich informací Volkswagen AG proti nepravomocnému rozsudku podá opravný prostředek, protože soud žalobu a kvalifikovanou výzvu doručoval podle našich informací v rozporu s platným evropským právem. Věříme, že odvolání Volkswagen AG bude úspěšné. Jsme přesvědčeni, že rozsudek bude zrušen a žaloba bude nakonec zamítnuta.

Jan Klíma
za Porsche Česká republika s.r.o.

Tagy Dieselgate Safe Diesel volkswagen
7 komentářů