První část opravy spojky u Brna končí, ve Šlapanicích otevřou nové nástupiště

Nové nástupišti ve Šlapanicích. Foto: Swietelsky RailNové nástupišti ve Šlapanicích. Foto: Swietelsky Rail

Cestující v železniční stanici Šlapanice čeká od příštího týdne pohodlnější nastupování do vlaku. Půl roku po zahájení prací budou moci

Cestující v železniční stanici Šlapanice čeká od příštího týdne pohodlnější nastupování do vlaku. Půl roku po zahájení prací budou moci od 20. srpna využít nové nástupiště, skončí provizorní přístup.

Sdružení firem Swietelsky Rail CZ a Sežev-Reko ukončují první část rekonstrukce důležité železniční spojky z Brna-Slatiny přes Šlapanice do Blažovic. Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) vyjde celá zakázka na 415 milionů korun.

Nové vnější nástupiště měří 170 metrů a jeho hranu tvoří prefabrikované bloky. Nová vyšší hrana, umístěná 550 mm nad temenem kolejnice, zaručuje cestujícím pohodlný a bezpečný nástup a výstup. Na nástupišti je přístřešek a doplňuje ho informační systém.

V první etapě se rekonstruovala sudá skupina kolejí ve stanici Šlapanice a kolej číslo dvě v úseku Brno-Slatina – Šlapanice. Ve městě se sanovala a opravila také první polovina podjezdu v ulici Nádražní. Do nové technologické budovy pak bylo umístěno nové zabezpečovací zařízení. Změnu poznají i výpravčí, kteří se vrátí do obnovené výpravní kanceláře ve výpravní budově,“ řekl Jan Parchanski ze společnosti Swietelsky Rail CZ. Vytváří se rovněž prostorová rezerva pro případné druhé nástupiště.

Obnova tratě, která umožní zvýšit rychlost z 80 km/h až na 115 km/h, zahrnuje železniční svršek i spodek, mosty, trakční vedení a zabezpečovací zařízení. 

Oprava tratě má přinést i stavbu nové zastávky ve Šlapanicích, vznikne na konci ulice Jungmannova. Lidé tak budou mít na vlak blíže, než dosud. Do provozu bude uvedena nejdříve v roce 2019 kvůli udržení dopravní návaznosti a výlukám na jiných úsecích v okolí Brna

Tagy Brno-Slatina - Šlapanice Sežev - Reko Správa železniční dopravní cesty Swietelsky Rail trať 340 Brno - Veselí nad Moravou
10 komentářů