První aerolinky oznámily oblétání Běloruska. Lotyšský airBaltic raději zvolí jinou trasu. ČSA čekají na stanovisko úřadů

Letoun Bombardier CS300 společnosti airBaltic. Foto: airBalticLetoun Bombardier CS300 společnosti airBaltic. Foto: airBaltic

Lotyšský dopravce se kvůli obavám o bezpečnost vyhne Bělorusku u letů na Ukrajinu a do Gruzie.

Letecká společnost airBaltic přestala pro své lety používat běloruský vzdušný prostor. Důvodem je včerejší únos letadla Ryanairu na lince Atény – Vilnius za přispění běloruské armády, která přinutila stroj přistát neplánovaně v Minsku pod záminkou údajné výbušniny na palubě. V Minsku policie zatkla novináře Ramana Prataseviče kritizujícího režim Alexandra Lukašenka, a jeho přítelkyni.

Rozhodli jsme se již včera okamžitě u všech letů vyhnout se běloruskému vzdušnému prostoru, dokud nebude situace jasnější,“ uvedl lotyšský dopravce v prohlášení. „Bezpečnost našich cestujících a zaměstnanců je pro nás hlavní prioritou,“ dodaly aerolinky.

Lotyšská společnost včera musela odklonit na jinou trasu dva lety: BT410 z Rigy do ukrajinské Oděsy a BT724 z Rigy do gruzínského Tbilisi. V případě Oděsy zvolil dopravce asi o patnáct minut delší trasu přes Litvu a Polsko, do Tbilisi téměř stejně dlouhou trasu přes Rusko.

K podobnému kroku se přidal dnes i Wizz Air. Let z Kyjeva do Tallinu letí aktuálně velkou oklikou přes Ukrajinu, Polsko a Litvu, stejně tak se Bělorusku vyhýbá Austrian Airlines na letu z Vídně do Moskvy.

Přes Bělorusko létají z Prahy letadla ČSA a Aeroflotu na lince do Moskvy. „Skupina Smartwings Group se řídí nařízeními Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Pokud EASA (nebo jiné kompetentní úřady) takový zákaz vydají, jsme připraveni se jím řídit. Situaci monitorujeme, řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Do Moskvy má ČSA naplánován let na středu.

Ryanair: silná slova, ale přes Bělorusko létá dál

K případu se dnes znovu vyjádřil Ryanair, který sklidil na sociálních sítích velkou kritiku za včerejší prohlášení. V něm pouze konstatoval, že letadlo po přistání v Minsku pokračovalo do Vilniusu, nijak ale nezmínil, že s méně lidmi na palubě. Šéf Ryanairu Michael O’Leary dnes nucené přistání označil za státem podporované pirátství. Podle O’Learyho mohl v Minsku kromě opozičníka zůstat i nespecifikovaný počet agentů běloruské tajné policie, kteří předtím byli mezi pasažéry.

Ryanair i přes kritiku Běloruska dál přes vzdušný prostor, kde ho naposledy doprovázel MiG-29, létá.

Bělorusko za svůj včerejší přístup čelí velké kritice. Postup odsoudila i řada českých politiků s výjimkou prezidenta Miloše Zemana, který k události mlčí. Ruská státní agentura RIA Novosti dnes uvedla, že v Bělorusku vzniká komise, která má vyšetřit okolnosti přistání letounu Ryanairu. Běloruská státní letecká společnost podle agentury Reuters uvedla, že letoví dispečeři jen „doporučili“ posádce letadla Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, ale nenutili je k tomu výhrůžkami. Běloruská armáda poslala přitom k letadlu stíhačku.

Tagy airBaltic Bělorusko FR4978 Ryanair
127 komentářů