Provoz na letišti České Budějovice si vyžádá vykácení lesa

Nový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice

Les se vykácí a následně se bude porost udržovat dostatečně nízký, aby neohrožoval letový provoz.

Provoz na Jihočeském letišti České Budějovice si vyžádá vykácení lesa v ose vzletové a přistávací dráhy. Jihočeský kraj záměr poslal do procesu posouzení vlivů na okolí (EIA) s tím, že jde o „dočasné omezení plnění funkcí lesa“.

Vykácet se má téměř 39 hektarů, v součtu s už provedeným kácením v minulosti jde celkem o 69 hektarů, jak vyplývá z dokumentace EIA. „Účelem záměru je zajištění bezpřekážkového vzletového a přibližovacího prostoru u západní části dráhy,“ stojí v dokumentaci.

„Dočasné omezené funkcí lesa“ spočívá v tom, že se les vykácí a následně se bude porost udržovat dostatečně nízký, aby neohrožoval letový provoz. Kácení se má uskutečnit v roce 2025.

Jihočeské letiště České Budějovice, prostor kácení. Pramen: Jihočeský kraj/dokumentace EIA

Jihočeské letiště České Budějovice, prostor kácení. Pramen: Jihočeský kraj/dokumentace EIA

Letiště v Plané na jižním okraji Českých Budějovic prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Rozlétat se jej pokusí letos v létě cestovní kancelář Čedok, která naplánovala z Budějovic chartery na Rhodos a Krétu a do Antalye.

Do všech tří destinací budou létat stroje Boeing 737 společnosti Smartwings pro 189 cestujících v ekonomické třídě.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice kácení stromů
47 komentářů