Provoz MHD v Uherském Hradišti má převzít Psota, zakázku na podnět výrobce autobusů řeší ÚOHS

Autobus MHD v Uherském Hradišti. Foto: FB Uherského HradištěAutobus MHD v Uherském Hradišti. Foto: FB Uherského Hradiště

Síť MHD projde velkou proměnou. Do soutěže dorazilo šest nabídek.

Po více než pěti měsících od podání nabídek vybrali radní v Uherském Hradišti dopravce, který na deset let zajistí městskou autobusovou dopravu. Vítězem soutěže vyhlásili společnost Znojemská dopravní společnost – PSOTA. K uzavření smlouvy ale zatím dojít nemůže, celou soutěž řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Provoz ve městě dosud zajišťuje ČSAD Uherské Hradiště.

Do soutěže přišlo celkem šest nabídek. „Návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele podal v loňském roce výrobce vozidel, který ani do soutěže nebyl zapojen, a který řeší velikost autobusů. Ty my potřebujeme vzhledem k místním podmínkám menší,“ řekl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha. Podle dokumentu na stránkách ÚOHS jde o SOR Libchavy.

Uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem proběhne za podmínky, že vybraný dodavatel poskytne potřebnou součinnost a uplyne doba zákazu uzavřít smlouvu dle zákona či rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Město zadávací podmínky změnilo a ÚOHS řízení zastavil, běží ale ještě rozklad.

Výběr dopravce nabral zpoždění, původně měl provoz převzít vítěz soutěže už letos na počátku roku. Kdy dojde k zahájení provozu a podpisu smlouvy zatím nelze předjímat.

Zastaralý systém MHD, přiznává město

Soutěž je prvním krokem ke kompletní proměně veřejné dopravy ve městě. „Stávající systém fungování veřejné dopravy je nemoderní a překonaný, není pro cestující atraktivní ani přívětivý a zaostává za obecnými trendy,“ přiznalo město ve zprávě. Nový provozní model MHD se opírá o data získaná z podrobných průzkumů. Ke změně koncepce došlo na základě sčítání cestujících v autobusech a sociologického průzkumu dopravního chování obyvatel a jeho potřeb, zvlášť dle jednotlivých čtvrtí, sídlišť a místních částí. Cenu zakázky odhadlo město na 219 milionů korun.

Nástup všemi dveřmi, výrazné navýšení počtu spojů. Uherské Hradiště a okolí čeká revoluce v MHD

Linkové vedení autobusů MHD výrazně lépe pokryje zastavěná území a nabídne řadu nových zastávek. Některé z nich jsou již hotové.

Tyto nové zastávky nyní využívá meziměstská linka 300, která byla spuštěna v neděli 3. března 2024 a každých 30 minut spojuje města Kunovice – Uherské Hradiště – Staré Město.

Zlínský kraj spouští v Uherském Hradišti a okolí novou páteřní linku, mluví o malé revoluci

Tagy MHD Uherské Hradiště SOR Libchavy Uherské Hradiště Znojemská dopravní společnost – PSOTA
15 komentářů