Proměna smíchovského nádraží má projektanty, část budovy nahradí nový objekt

Podoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnic

Proměna budovy má začít v roce 2026.

Sdružení firem Sudop Praha a Sudop EU ze skupiny Sudop Group vyhrálo soutěž na projektanta proměny nádražní budovy stanice Praha-Smíchov. Práce mají probíhat od roku 2026 do roku 2028 souběžně se stavbou nového terminálu na Smíchově.

O vítězství sdružení informovala Správa železnic v tiskové zprávě, dosažená cena v soutěži je 39,5 milionu korun, o pár set tisíc méně, než byl odhad.
Připravovaná stavba naváže na už probíhající modernizaci kolejiště stanice, v rámci níž se rekonstruují také všechna nástupiště a podchody. „Současná nádražní budova se zrekonstruuje, a to v koordinaci s výstavbou nového dopravního terminálu, s nímž se propojí v jeden funkční celek. Namísto jižního křídla vznikne čtyřpodlažní novostavba, ve které budou umístěny obchodní a gastronomické jednotky a služby nejen pro cestující, ale i další návštěvníky této rušné části Smíchova,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Současná nádražní budova na pražském Smíchově pochází z roku 1956. Po hlavním a Masarykově nádraží je třetí nejvytíženější v Praze. Součástí její vstupní haly se v polovině 80. let minulého století stal vchod do stanice metra Smíchovské nádraží na nově budované lince B.

Celá akce je součástí velké proměny celého území. S železnicí propojí nově budovanou čtvrť, tramvaje i metro, nad nástupišti vznikne platforma s autobusovým nádražím pro dálkové i příměstské spoje. K dispozici bude parkoviště P+R i kapacitní stání pro kola. Zastřešení nástupišť bude zároveň sloužit jako spojnice Smíchova a Radlic.

Podoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba Terminálu Smíchov po rekonstrukci. Foto: Správa železnic
Tagy Praha-Smíchov Správa železnic Sudop EU Sudop Praha
11 komentářů