Projednávání obchvatu Příbrami se kvůli příbuzným stěhuje na pražský magistrát

Silnice I/18 v Příbrami. Pramen: ŘSDSilnice I/18 v Příbrami. Pramen: ŘSD

Jde o další kapitolu v téměř nekonečném příběhu přípravy jihovýchodního obchvatu Příbrami, jehož stavba se plánovala už před rokem 1989.

Příprava dlouho slibovaného a léta odkládaného jihovýchodního obchvatu Příbrami na silnici I/18 se vydá oklikou přes pražský magistrát. Ministerstvo dopravy tam přesunulo územní řízení pro první část obchvatu mezi místními částmi Brod a Nová Hospoda.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádalo o územní rozhodnutí k téměř pětikilometrovému úseku obchvatu na konci loňského listopadu na středočeském krajském úřadě. Ten ovšem v polovině února oznámil ministerstvu dopravy, že vedoucí Odboru územního plánování a stavebního řádu je příbuzná s účastníky řízení, majiteli pozemků a rodinného domu, čímž vzniká riziko podjatosti. Ministerstvo dopravy proto aktuálně přesunulo územní řízení na pražský magistrát.

Jihovýchodní obchvat Příbrami, 1. část. Pramen: ŘSDJihovýchodní obchvat Příbrami, 2. část. Pramen: ŘSD

Jde o další kapitolu v téměř nekonečném příběhu přípravy jihovýchodního obchvatu Příbrami, jehož stavba se plánovala už před rokem 1989. Paradoxně dále v přípravě je 5,5 kilometru dlouhý úsek mezi Bohutínem a Brodem, který je označen jako 2. část. Může za to centrální komise ministerstva dopravy, která tuto druhou část v roce 2015 v přípravě upřednostnila. Pravomocné územní povolení získala už v říjnu 2020, tehdy ŘSD kladlo zahájení stavby na rok 2022. Dosud se nekoplo, informační leták nyní uvádí jako termín zahájení stavby rok 2026. Hotovo má být v roce 2027.

Zmíněná 1. část by se měla stavět v letech 2029 až 2031. Třetí úsek pak představuje dopojení na Evropskou ulici.

Tagy I/18 obchvat Příbrami ŘSD
24 komentářů