Prodloužení tramvaje v Jablonci se odkládá, město chce zatím jen modernizaci

Tramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na modernizované trati před zastávkou Nová Ruda. Foto: Jan SůraTramvaj z Jablonce nad Nisou do Liberce na modernizované trati před zastávkou Nová Ruda. Foto: Jan Sůra

O několik let odložili dnes jablonečtí zastupitelé plán Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) na prodloužení tramvajové

O několik let odložili dnes jablonečtí zastupitelé plán Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) na prodloužení tramvajové tratě blíže centru města. Současně odsouhlasili, že podporují modernizaci stávající a provoz na ní.

„Prodloužení tratě je v tuto chvíli neproveditelné,“ řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS). Město se s DPMLJ a ministerstvem dopravy dohodlo na provizorním řešením, díky kterému by nemělo přijít o dotace: bude se pouze modernizovat poslední úsek trati mezi Libercem a Jabloncem. DPMLJ kvůli tomu musí přepracovat dokumentaci pro žádost i nově zpracovat ekonomické hodnocení celého plánu. Opoziční zastupitelé upozornili na riziko, že nový projekt jen s modernizací už nemusí ekonomicky vyjít a DPMLJ na dotaci nedosáhne.

DPMLJ pro prodloužení trati nemá stále územní rozhodnutí, naráží především na velký odpor některých obyvatel Soukenné ulice v Jablonci. Jablonec je podle dnešního rozhodnutí připraven na modernizaci tratě přispět 55 miliony korun, DPMLJ stále počítá s přidělením dotace z Operačního programu dopravy (OPD) 2. Samotné prodloužení by pak mělo být financováno až z OPD 3.

Obnovou má projít zhruba pět kilometrů trati z celkových dvanácti kilometrů: jde jednak o úsek v ulici Budovatelů v Jablonci nad Nisou a pak zejména v katastru Proseče nad Nisou. Z Liberce až na otočku ve Vratislavicích už trať modernizovaná je. Součástí modernizace je změna rozchodu z 1000 na 1435 milimetrů.

Původní plán počítal s prodloužením na nový dopravní terminál, který má v Jablonci vzniknout v Kamenné ulici, tramvaj by byla propojená se železniční a autobusovou zastávkou, dostala by se blíže centru.

O budoucnosti tramvajové trati se v Liberci a Jablonci mluví intenzivně poslední rok, do sporů nakonec vstoupil Liberecký kraj, který slíbil částečné navýšení peněz na její provoz. Podle libereckého opozičního zastupitele Jaromíra Baxy existence linky naráží i na ekonomické zájmy společnosti BusLine, která v Jablonci provozuje MHD.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou Jablonec nad Nisou liberec Top tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
34 komentářů