Prodeje elektromobilů v Evropě poprvé překonaly auta s naftovými motory

Sériová výroba modelu Enyaq iV. Foto: Škoda AutoSériová výroba modelu Enyaq iV. Foto: Škoda Auto

Nejprodávanějším autem v Evropě byla i v srpnu Dacia Sandero.

Trh s novými vozidly v Evropě zaznamenal v srpnu historický průlom. Úřady zaregistrovaly za jeden měsíc více nových vozidel s bateriemi než aut s dieselovým pohonem.

Vyplývá to z dat zveřejněných společností JATO Dynamics. V srpnu došlo k dalšímu propadu počtu registrací o celkem 18 %, když se přihlásilo celkem 713 tisíc nových aut. Jde o pokles, který není způsoben ani tak nedostatečnou poptávkou, jako nedostatkem dílů pro výrobu nových vozidel.

Za celý rok od ledna do srpna se prodalo zatím více vozidel než loni za stejné období.

„Nedostatek čipů je stále zásadním problémem pro celý obor. Zastavování výroby a dodávky s velkým zpožděním způsobují, že lidé buď odkládají nákupy nových aut nebo si pořizují ojeté vozy,“ řekl hlavní analytik JATO Dynamics Felipe Munoz.

V srpnu se prodalo celkem 151 737 vozidel, které umí jezdit pouze s elektrickým pohonem. Meziročně jde v kategorii elektromobilů a plug-in hybridů o nárůst o 61 %. Dohromady má tento typ pohonu již 21 % celého trhu. „I když tato čísla ovlivňují samozřejmě různé pobídky pro nákup elektromobilů, vidíme na trhu zásadní změnu v poptávce a chování spotřebitelů,“ dodal Munoz. Prodeje elektromobilů překonaly o deset tisíc aut vozy s naftovým motorem.

Prodejům nových aut v Evropě již druhý měsíc kraluje Dacia Sandero, která i v červenci překonala dlouhodobou jedničku, model Volkswagen Golf. Dacia zažívá úspěšné měsíce, model Duster se dostal v srpnu už do první pětky nejprodávanějších vozů.

Tagy JATO Dynamics registrace nových vozidel
111 komentářů