Problémy s opravenou silnicí na Šerlich. Po otevření začaly dodělávky, aby se mohla auta vyhýbat

Úpravy silnice II/310 na Šerlich. Foto: Vlastimil Weiner / Česká televizeÚpravy silnice II/310 na Šerlich. Foto: Vlastimil Weiner / Česká televize

Na průjezdnost si stěžují například řidiči autobusů.

Královéhradecký kraj objednal doplňující stavební úpravy na nově opravené horské silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich na Rychnovsku. Jde o zpevnění ploch pro vyhýbání vozidel a úprava svodidel na místech, která by mohla komplikovat vyhýbání například protijedoucích sypačů a autobusů, informovali dnes na webu zástupci hejtmanství. Silnice byla 28. října po půl roce uzavírky uvedena do předčasného užívání. Oficiální otevření silnice plánované na 14. listopadu bylo kvůli dodělávkám odloženo.

„Stavba, jejímž cílem bylo zrekonstruovat zejména vozovku a zvýšit bezpečnost, proběhla za průběžných kontrol dle projektu. Byla náročná a pro řidiče přinesla řadu měsíců nepohodlného objíždění. Proto bylo snahou uvolnit ji do provozu co možná nejdříve. Zkušební provoz byl spuštěn ještě před finálním převzetím,“ uvedl kraj.

Silničáři v sobotu otevřou klíčovou silnici v Orlických horách, cestu na Šerlich

Při zkušebním provozu přišlo podle zástupců hejtmanství několik podnětů, a to jak ze strany řidičů, tak po provedení zátěžové zkoušky i ze strany Údržby silnic Královéhradeckého kraje dozorující stavbu. Byly především o zajištění většího komfortu pro bezpečné míjení objemnějších vozidel. „Proto se hejtman Martin Červíček (ODS) rozhodl ve stanoveném termínu namísto slavnostního otevření pro celkovou kontrolu rekonstruovaného úseku silnice,“ uvedli zástupci kraje. Na nedostatky poukázala například Česká televize.

Hotovo do dvou týdnů

Hlavní stavební práce, které se týkaly čtyřkilometrového úseku silnice II/311 mezi křižovatkou se silnicí II/310 Šerlich-Zákoutí a parkoviště v horském sedle pod Šerlichem, jsou hotové. Silnice II/311 představuje nejrychlejší spojení mezi horským střediskem Deštné v Orlických horách a Orlickým Záhořím. Rekonstrukce se netýkala jen samotné silnice, ale i mostu a mnoha odvodňovacích objektů na trase.

Dokončovací práce na tomto frekventovaném horském úseku by měly být podle hejtmanství hotové do dvou týdnů. „Teprve poté dojde ze strany kraje k převzetí stavby a bude otevřena do ostrého provozu. Současně společně se silničáři pracujeme na plánu a způsobu zimní údržby na této silnici a proběhne také jednání s autobusovými dopravci,“ uvedlo hejtmanství .

Práce do zahájení doplňujících stavebních úprav vyšly podle silničářů na více než 84 milionu korun, investorem je Královéhradecký kraj, náklady pokryjí peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Tagy II/310 Královéhradecký kraj Šerlich
17 komentářů