Privátní letectví na vzestupu. Ptejte se šéfa Eclair Aviation Michala Laboutky

Byznysjet z flotily Eclair Aviation. Pramen: Eclair AviationByznysjet z flotily Eclair Aviation. Pramen: Eclair Aviation

Nový díl podcastu Cesty Zdopravy.cz přinese pohled do specifického odvětví letectví pro finanční smetánku.

Připravujeme pro vás nový díl podcastu Cesty Zdopravy.cz, ve kterém vás pozveme do zákulisí privátního létání soukromými luxusními letadly. Pozvání do studia přijal ředitel společnosti Eclair Aviation Michal Laboutka.

Eclair funguje na pražském ruzyňském letišti už deset let. V jeho flotile je šest malých letadel pro několik cestujících, se kterými se lze vydat na kratší cesty po Evropě i na téměř jedenáctihodinový let do Tokia nebo amerického Los Angeles. Využívají je milionáři pro cesty na dovolenou nebo za byznysem, sportovci i firemní obchodní týmy. Cestovní rychlost těchto byznysjetů se pohybuje mezi 700 a 900 km/h v závislosti na typu letadla.

Jak vlastně funguje tento segment letectví? Kdo si objednává privátní lety? Kam se z Prahy létá nejčastěji? Na kolik taková cesta vyjde? Dává dnes smysl pořídit si letadlo jako investici, nebo je to spíš hezká hračka, která je ve skutečnosti černou dírou na peníze? Kolik stojí nová letadla a jak funguje second hand s těmito tryskáči? Jak se liší požadavky na piloty a letušky privátních letů od těch, které známe z běžného linkového letectví? A jak může i běžný smrtelník využít privátní letadlo v případě, kdy by letělo pro svého zákazníka prázdné?

Otázky můžete klást Michalu Laboutkovi i vy. Pište je až do úterního večera do komentářů k tomuto článku.

Tagy Eclair Aviation privátní letectví
6 komentářů