Do Česka dorazil nový model Cessna Citation XLS Gen2, koupil ho developer Borenstein

Nová Cessna Citation XLS Gen2. Foto: Eclair AviationNová Cessna Citation XLS Gen2. Foto: Eclair Aviation

Eclair je druhým provozovatelem tohoto typu letadla v Evropě.

Flotila bizjetů na českém trhu se rozrostla o další model. Nejnovější model letounu Citation 560XL označovaný také jako XLS Gen2, zařadila do provozu společnost Eclair Aviation. Majitelem je podle leteckého rejstříku společnost Abiennale patřící developerovi Serge Borensteonovi. Po jeho firmě Karlín Group nese letadlo i registraci: OK-KGR.

Eclair Aviation je druhou společností, která toto letadlo provozuje v Evropě. Úplně nové přiletělo ze závodu Cessny ve Wichitě. Dolet nového letadla je až 3 889 km. Podle Eclair má současně nižší náklady na provoz a údržbu než mají ostatní jety v této kategorii. „Další předností tohoto letadla je schopnost vzlétat a přistávat i na menších letištích a krátkých přistávacích dráhách,“ uvedla firma na svém facebookovém profilu. Pro Eclair jde o sedmé letadlo ve flotile.

Letadlo přepraví až devět cestujících na šesti běžných sedadlech, jednom dvousedadle a místě s bezpečnostním pásem certifikovaným pro vzlet a přistání. K dispozici je také velký zavazadlový prostor, který lze ještě rozšířit sklopením přední dvousedačky.

Oproti předchozímu modelu Citation XLS Gen2 je letadlo vybaveno novějšími technologiemi na palubě. Jde o bezdrátové nabíjení telefonů, USB port u každého sedadla, zvukový systém Bongiovi Immersive a bezdrátový systém řízení kabiny. Pomocí dotykové obrazovky si klient může zobrazit mapu letu a přizpůsobovat teplotu a osvětlení v kabině.

Tagy Cessna Cessna 560 XL Cessna Citation XLS Gen2 Eclair Aviation
11 komentářů