Boom soukromých letů. Eclair zařadil do flotily Challenger 605, první v Česku

Bombardier Challenger 605. Foto: Eclair AviationBombardier Challenger 605. Foto: Eclair Aviation

Provozovatel soukromých tryskáčů začal v květnu létat také s Embraerem Phenom 100.

Společnost Eclair Aviation zařadila do své flotily svůj pátý stroj. V týdnu přiletěl z Kolína nad Rýnem Bombardier Challenger 605, který se stal prvním letadlem tohoto typu provozovaným českou firmou. Jde o druhé letadlo, které Eclair pořídil za poslední dva měsíce. V květnu začal Eclair létat s letounem Embraer Phenom 100.

„Je to reakce na současný vývoj na trhu. Zájem o privátní létání velmi roste,“ řekl šéf Eclair Aviation Michal Laboutka. Trh s privátními lety zaznamenal růst během pandemického období i po něm z více důvodů, především pak kvůli obavám z nákazy i velkému omezení nabídky běžných linkových letů.

Letoun registrace OK-WAY je podle leteckého rejstříku přímo majetkem firmy, i když je za ním podle Laboutky konkrétní investor z řad tuzemských miliardářů, který ho bude používat pro sebe i pronajímat na charterové lety jiným zájemcům.

Dvanáctimístný stroj je z roku 2013, má kompletně nový interiér, který navrhl Eclair Aviation. Je poháněn motory GE CF3, dolet je 7 400 km. Bez mezipřistání tak zvládne překonat trasu z Prahy na východní pobřeží USA.

Interiér letadla Bombardier Challenger 605. Foto: Eclair Aviation

Interiér letadla Bombardier Challenger 605. Foto: Eclair Aviation

Tagy Bombardier Challenger 605 Eclair Aviation
Žádné komentáře