Přístaviště v Týně se nerozšíří, ministerstvo dopravy jej odmítlo financovat

Přístaviště Týn nad Vltavou, v pozadí historický most. Pramen: Povodí VltavyPřístaviště Týn nad Vltavou, v pozadí historický most. Pramen: Povodí Vltavy

Naopak plány na výstavbu nové přístavní hrany v Českých Budějovicích povodí nezrušilo

Centrální komise ministerstva dopravy udělala čáru přes rozpočet státnímu podniku Povodí Vltavy, které chtělo rozšířit stání pro rekreační plavidla v Týně nad Vltavou. Komise rozhodla, že plán nesplňuje podmínky efektivity a nelze jej tudíž financovat ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„To znamená, že Povodí Vltavy nemůže záměr uskutečnit. Rozhodnutí nás jako správce vodní cesty mrzí,“ řekl mluvčí podniku Hugo Roldán. Povodí počítalo s náklady 17,5 milionu korun, s rozšiřováním stání mělo podle původních prohlášení začít už v září.

Záměrem bylo zlepšit podmínky pro rekreační plavbu, jejíž sezona byla letos na jihočeské části Vltavy rekordní. Kapacita stání v Týně nad Vltavou se měla zdvojnásobit na 24 plavidel, což by téměř odpovídalo kapacitě přístavu České Vrbné v Českých Budějovicích.

Stávající přístaviště v Týně má v současné době délku 80 metrů. Rozšířením mělo být přístaviště prodlouženo proti proudu o 60 metrů a po proudu o 35 metrů. Vedle zázemí pro malá rekreační plavidla zde mělo vzniknout i stání pro velký výletní parník.

Naopak plány na výstavbu nové přístavní hrany v Českých Budějovicích povodí nezrušilo, přístav za 26 milionů na pravém břehu pod Dlouhým mostem by měl být hotov za rok. Stejně tak Ředitelství vodních cest pokračuje ve vylepšování přístavu Hluboká nad Vltavou, kde vznikla čerpací stanice.

Vltavskou vodní cestu v jižních Čechách proplulo od května do září rekordních 47 613 lidí na 11 933 plavidlech. V červenci zaznamenali dopravci nejvyšší počet lodí, které propluly komorou v Hluboké nad Vltavou. Bylo to 1 017 lodí a téměř 4 000 lidí.

ČTK

Tagy Povodí Vltavy přístaviště rekreační plavba Týn nad Vltavou
12 komentářů