dkv-spojujeme

Přístav ve Veselí se otevře koncem května, jako první na kanálu nabídne i tankování

Přístav Veselí nad Moravou. Pramen: ŘVCPřístav Veselí nad Moravou. Pramen: ŘVC

V přístavu může nově stát až 35 plavidel, což je trojnásobek oproti původnímu stavu.

Přístav ve Veselí nad Moravou na Baťově kanále je po sedmnáctiměsíční modernizaci a rozšíření téměř hotov. Slavnostně bude otevřen 29. května, aktuálně uzavřely Ředitelství vodních cest, město Veselí nad Moravou a obecně prospěšná společnost Baťův kanál třístrannou dohodu o budoucí péči o přístav a okolí.

Práce za 70 milionů začaly ve veselském přístavu v lednu 2020. V přístavu může nově stát až 35 plavidel, což je trojnásobek oproti původnímu stavu. Kromě rozšíření bazénu dostal přístav nová mola s bezpečným přístupem a vyvázáním lodí, kdy každá bude mít k dispozici připojení na elektřinu a vodu.

V přístavu vzniklo také servisní centrum pro lodě, kde bude možné zbavit se odpadů a natankovat pohonné hmoty pistolí jako u klasické čerpací stanice. Tuto službu bude poskytovat veselský přístav jako první na celém Baťově kanále. V areálu přístavu také vznikla nová komunikace s parkovacím stáním a podzemními kontejnery na tříděný odpad.

Modernizace přístavu Veselí nad Moravou: Pramen: ŘVC

Modernizace přístavu Veselí nad Moravou: Pramen: ŘVC

S Veselím nad Moravou je úzce spjatá novodobá historie rekreačního využití Baťova kanálu. V roce 2000 zde byl vybudován první přístav a turisté začali brázdit zdejší vody. Po dvaceti letech je Baťův kanál páteří turistického ruchu v regionu. ŘVC přistoupilo k rozšíření a modernizaci přístavu, neboť dávno kapacitně nepostačoval a býval beznadějně obsazen.

V úseku od Veselí po plavební komoru Vnorovy I. pokračovaly přes zimu také práce na odstraňování nánosů a zpevnění břehů lomovým kamenem. V celém tomto úseku se opravila také potahová stezka, která umožní pohodlný pohyb chodců i cyklistů podél Baťova kanálu.

„Vnímáme, že tohle je pro naše město obrovskou příležitostí, jak přivítat další turisty a v maximální míře otevřít Baťův kanál pro veřejnost. Veselský přístav je opravdu krásné místo a věříme, že se sem návštěvníci budou rádi vracet,“ uvedl starosta města Petr Kolář.

Třístranná dohoda o péči o přístav je ke stažení ve formátu .doc.

Tagy Baťův kanál přístav Veselí nad Moravou Ředitelství vodních cest
2 komentáře