Přímý vlak z Brna na vídeňské letiště má podporu i krajských radních

Nově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBBNově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBB

Kraj a město chtějí, aby vlaky začaly jezdit už příští rok.

Jihomoravský kraj podpořil záměr Statutárního města Brna o přímé železniční spojení na vídeňské letiště Schwechat. To má přinést komfortnější cestu obyvatel kraje a krajského města na lety do celého světa.

„Schválili jsme záměr, o kterém spolu s městem Brnem budeme dále jednat. Cílem je dostupnost v rámci hodiny a půl, vlakové spojení i v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, uvedl náměstek hejtmana Jiří Nantl na twitteru.

Plán na přímý vlak nedávno představilo Brno. Rady kraje a města schválili včera společnou deklaraci, která má vést k zavedení takového spojení. „Město Brno a Jihomoravský kraj schválením tohoto dokumentu deklarují podporu zlepšení dostupnosti vídeňského letiště veřejnou dopravou a učiní ze své úrovně potřebné kroky k realizaci přímého železničního spojení,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Kvůli přípravám nového spojení má vzniknout pracovní skupina, jejíž součástí budou jak zástupci Brna a kraje, tak i ministerstva dopravy, a do jejíž činnosti budou zapojeni železniční dopravci a zástupce vídeňského letiště. „Aktuálně probíhají intenzivní rozhovory se zástupci Flughafen Vienna, Rakouských spolkových drah, Ministerstva dopravy ČR a Českých drah. Věřím, že se nám podaří celý projekt nastartovat aspoň částečně již v roce 2022,“ uvedl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Z Brna létá jediná přímá linka

Město a kraj dosud vymýšlely, jak podpořit a dotovat lety přímo z Brna. Po neúspěšných pokusech chtějí obyvatelům i návštěvníkům dopřát přímé spojení s výrazně větším a úspěšnějším letištěm Schwechat ve Vídni. Tam aktuálně jezdí jen přímé autobusy RegioJetu a Gepard Express.

„Pro město Brno se 380 tisíci obyvateli, respektive pro celou jeho metropolitní oblast, kde žije 600 tisíc lidí, nebo pro více než milionový Jihomoravský kraj je kvalitní mezinárodní dopravní dostupnost velmi významným faktorem dalšího rozvoje, což platí jak pro ekonomické aktivity, tak pro soukromé cesty. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rychlejší, pohodlnější a především přímé vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm,“ řekla při představení plánů primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Vlakem je nyní možná cesta pouze s přestupem na vídeňském hlavním nádraží. Podle Vaňkové je to komplikované a náročné hlavně pro cestující se zavazadly. Radní Petr Kratochvíl (ODS) oslovil předsedu představenstva vídeňského letiště Juliana Jägera, se kterým řešili možnost takového spojení. Cílem je zajištění přímého vlakového spojení mezi jihomoravskou metropolí a letištěm za jednu a půl hodiny. Autobus cestu zvládá za 2 hodiny a 20 minut.

„Bylo by také přínosné, vzhledem ke specifikům letecké dopravy, přidat další spojení v okrajových částech dne, tedy s brzkým ranním odjezdem vlaku z Brna a s pozdním večerním odjezdem vlaku z vídeňského letiště,“ dodal Kratochvíl.

Podle něj má vzniknout pracovní skupina, v které budou zástupci Brna, kraje, letiště, ministerstva dopravy a státních dopravců v Česku a Rakousku.

Jihomoravský kraj v minulosti dotoval letecké spojení Brna s Mnichovem, dopravce však zkrachoval. Snažil se nalákat i nové dopravce, ale neúspěšně. Jedinou osobní linkou v Brně je aktuálně spojení Ryanairu do Londýna.

Tagy brno Jihomoravský kraj přímé spojení z Brna na vídeňské letiště VIE
202 komentářů