Prežije WOW Air? Indigo vycouvalo z jednání o záchraně islandské aerolinky

Airbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow AirAirbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow Air

Budoucnost islandské aerolinky WOW Air je čím dál nejasnější.  Aerolinka oznámila, že po čtyřech měsících ukončila jednání o vstupu společnosti

Budoucnost islandské aerolinky WOW Air je čím dál nejasnější.  Aerolinka oznámila, že po čtyřech měsících ukončila jednání o vstupu společnosti Indigo Partners, která ovládá například Wizz Air. Do hry o islandského dopravce se ale znovu vrací Icelandair Group.

WOW Air se potýká se ztrátovým hospodaření. Podle zatím posledních zveřejněných výsledků za prvních devět měsíců firma prodělala 33,6 milionů dolarů při tržbách 501 milionů dolarů. Aerolinky, které jsou průkopníky extrémně levných letů přes Atlantik s cenou 99 dolarů za jednu cestu, měl původně zachránit právě Icelandair Group, ten ale z obchodu vycouval. Na scéně se poté objevila skupina Indigo Partners.

Indigo Partners měly původně investovat do aerolinek 75 milionů dolarů, později se plánovaný objem finanční injekce zvýšil až na 90 milionů dolarů.

Budoucnost WOW Airu je na Islandu velkým tématem, vláda ve svém prohlášení uvedla, že bude podporovat případné spojení s Icelandairem. Podle vládního materiálu by krach WOW Air vedl k poklesu HDP Islandu. WOW Air svými agresivními cenami výrazně přispěl k růstu cestovního ruchu na Islandu.

WOW Air za poslední rok výrazně zbrzdil svoji expanzi, zbavil se devíti z 20 letadel a seškrtal některé linky.

Tagy Icelandair Indigo Partners wow air
2 komentáře