Přes Evropu opět letí 737 MAX. Polský Enter Air ho stěhuje do Izraele

Boeing 737 MAX 8 společnosti Enter Air. Foto: Enter AirBoeing 737 MAX 8 společnosti Enter Air. Foto: Enter Air

Po několika měsících letí nad Evropou opět letadlo, které může aktuálně do vzduchu jen na základě speciálního povolení úřadů. Polský

Po několika měsících letí nad Evropou opět letadlo, které může aktuálně do vzduchu jen na základě speciálního povolení úřadů. Polský dopravce Enter Air s ním letí z Varšavy do izraelského Tel Avivu.

Letadlo 737 MAX 8 registrace SP-EXB míří do Izraele s největší pravděpodobností kvůli suššímu klimatu než ve Varšavě. Firma oficiálně přelet nevysvětlila  Z podobných důvodů zvažovaly přesun 737 MAX i tuzemské Smartwings, nakonec od plánu ustoupily.  Druhý 737 MAX společnosti Enter Air zůstává zatím v Katovicích. Dlouhodobé odstavení ve vlhké a chladné zimě může letadlům uškodit více než parkování v teplejších oblastech se sušším podnebím.

Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.  Piloti se musí řídit speciálními pokyny od Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Letí v maximální letové hladině 6 kilometrů, s vysunutými klapkami a především s deaktivovaným systémem MCAS, který byl jednou z příčin obou tragických nehod stejného typu letadla.

Návrat letadel 737 MAX do provozu je stále nejasný. Boeingu navíc utíkají kvůli problémům jeho zákazníci. Malaysia Airlines dnes oznámily, že neodeberou 25 objednaných letadel.

Tagy Enter Air uzemnění letadel 737 MAX
4 komentáře