dkv-spojujeme

Přes Dunaj začal jezdit elektrobus čínské značky vyrobený v Maďarsku

Elektrobus BYD na mostě přes Dunaj mezi Slovenskem a Maďarskem. Foto: BYD EuropeElektrobus BYD na mostě přes Dunaj mezi Slovenskem a Maďarskem. Foto: BYD Europe

Elektrobus se vyrábí v maďarském Komárom, BYD chystá rozšíření produkce.

Cestující mezi slovenským Komárnem a maďarským Komárom nově jezdí po hraničním mostě přes Dunaj novým elektrobusem BYD eBus. Dvanáctimetrový model je aktuálně nejprodávanějším modelem čínského výrobce na evropském trhu.

Provozuje ho maďarská společnost Volánbusz. Jezdí po novém mostě přes Dunaj, který otevřeli loni a je nejvyšší na celém toku druhé největší evropské řeky. Podle jízdního řádu jezdí autobus mezi oběma městy jedenáctkrát denně.  Dopravce pořídil nový elektrobus s evropskou dotací z programu přeshraniční spolupráce. Pro Volánbusz jde o další modernizaci flotily: maďarský státní dopravce postupně nakupuje 860 nových autobusů včetně elektrobusů.

Kapacita baterie je 348 kWh, na jedno nabití zvládne dojezd 300 km. Autobus se vyrábí přímo v maďarském Komárom. BYD patří mezi největší výrobce elektrobusů na světě. V maďarském Komárom vyrábí aktuálně kolem 200 elektrobusů za rok, firma zde chystá expanzi až na kapacitu tisíc autobusů ročně.

Tagy BYD Dunaj Komárno Komárom Volánbusz
10 komentářů