„Přelet“ po zemi. Z Prahy dorazila do Kunovic nadzvuková stíhačka po D1

Příprava na přesun Mig-23MF z Prahy do Kunovic. Foto: Letecké muzeum KunovicePříprava na přesun Mig-23MF z Prahy do Kunovic. Foto: Letecké muzeum Kunovice

Státní podnik stíhačku zapůjčil leteckému muzeu.

Nezvyklý náklad se dnes vydal po silnici z Prahy do Kunovic. Letecké muzeum Kunovice ve spolupráci s přepravní společností Universal Transport převezlo nadzvukovou stíhačku MiG-23MF. V Kunovicích bude součástí expozice, dosud je odstavena v areálu LOM Praha. Náklad vyrazil po obědě z areálu LOM Praha v Malešicích, konkrétně zadní branou, přes areál společnosti Skanska. Letecké muzeum pravidelně informovalo situaci na svém facebookovém profilu. Před 19. hodinou náklad úspěšně dorazil do cíle.

Po vykládce začne kompletace letadla

Vykládka z přepravního nákladního vozidla se plánuje na neděli 5. prosince. Následně začnou kunovičtí muzejníci s kompletací letounu.

Nadzvukový letoun zamíří do Kunovic na základě smlouvy o výpůjčce se státním podnikem LOM Praha. „Hodně nám pomohlo, že nebylo nutné letoun demontovat na menší celky. Je to dáno tím, že přepravce Universal Transport Praha nám v rámci partnerství poskytne takovou techniku, u které je možné trup přepravit v celku. Díky nim jsme nemuseli do letadla nakonec tolik zasahovat,“ uvedlo muzeum na svých stránkách.

Stroj MiG-23 MF trupového čísla 7184 bude prvním letounem v kunovickém muzeu, který patří do takzvané třetí generace stíhacích letounů, a zároveň také prvním s měnitelnou geometrií křídla.

Stroj s číslem 7184 byl posledním MiGem 23 verze MF dodaným do Československa. Spolu s dalšími dvěma stroji přilétl z tehdejšího Sovětského svazu 3. prosince 1979. Během své aktivní kariéry sloužil na letištích v Bechyni, Českých Budějovicích a v Žatci v rámci 1. a 11. stíhacího leteckého pluku. Verze MF ukončila službu u českého letectva v roce 1994.

Tagy Letecké muzeum Kunovice LOM Praha MiG-23MF Universal Transport
9 komentářů