Muzejníci budou z Prahy do Kunovic stěhovat stíhačku MiG-23MF

MiG 23MF. Pramen: Letecké muzeum v KunovicíchMiG 23MF. Pramen: Letecké muzeum v Kunovicích

Nadzvukový letoun zamíří do Kunovic na základě smlouvy o výpůjčce se státním podnikem LOM Praha.

V sobotu 4. prosince pojede z Čech na Moravu nezvyklý náklad. Muzejníci z kunovického leteckého muzea budou s pomocí společnosti Universal Transport stěhovat z Prahy do Kunovic stíhačku MiG-23MF. Příprava k transportu už byla dokončena. Letecké muzeum v Kunovicích to oznámilo na svých stránkách.

Nadzvukový letoun zamíří do Kunovic na základě smlouvy o výpůjčce se státním podnikem LOM Praha. „Hodně nám pomohlo, že nebylo nutné letoun demontovat na menší celky. Je to dáno tím, že přepravce Universal Transport Praha nám v rámci partnerství poskytne takovou techniku, u které je možné trup přepravit v celku. Díky nim jsme nemuseli do letadla nakonec tolik zasahovat,“ uvedlo muzeum. Před nakládkou bude nutné ještě z letadla sundat křídla, která muzejníci uvolnili.

Stroj MiG-23 MF trupového čísla 7184 bude prvním letounem v kunovickém muzeu, který patří do takzvané třetí generace stíhacích letounů, a zároveň také prvním s měnitelnou geometrií křídla.

Stroj s číslem 7184 byl posledním MiGem 23 verze MF dodaným do Československa. Spolu s dalšími dvěma stroji přilétl z tehdejšího Sovětského svazu 3. prosince 1979. Během své aktivní kariéry sloužil na letištích v Bechyni, Českých Budějovicích a v Žatci v rámci 1. a 11. stíhacího leteckého pluku. Verze MF ukončila službu u českého letectva v roce 1994.

Podrobnosti o přepravě zveřejní muzeum v příštích dnech.

Tagy Letecké muzeum Kunovice MiG-23MF
16 komentářů