Překvapení v Jablonci. BusLine končí, soutěž na MHD vyhrála společnost About Me

Autobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 SeverovýchodAutobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 Severovýchod

Společnost BusLine opustí příští rok v únoru provozování městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou. Desetiletou zakázku získala pražská společnost

Společnost BusLine opustí příští rok v únoru provozování městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou. Desetiletou zakázku získala pražská společnost About Me. O jejím výběru rozhodli včera jablonečtí radní.

Do soutěže přišly dvě nabídky: kromě About Me ještě Autobusová doprava, s.r.o. z Podbořan. Podbořanská firma nemá oficiálně nic společného s BusLine, v minulosti ale zdržovala některé soutěže, kde prodlužování nových smluv vyhovovalo především BusLine, a v oboru se dlouhodobě o propojení obou firem mluví. Cenový rozdíl byl značný: About Me nabídlo 48,38 Kč bez DPH za jeden kilometr, podbořanská firma 69,88 Kč bez DPH:

„Radní na svém mimořádném zasedání potvrdili výběr hodnotící komise a pověřili mě a ekonomického náměstka, abychom podepsali smlouvu s novým dodavatelem dopravní obslužnosti v Jablonci i členských obcích DSOJ,“ konstatoval jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Jablonec byl dlouhodobou baštou společnosti BusLine. Několik let sice MHD v Jablonci provozoval oficiálně Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), v Jablonci ale jezdily autobusy BusLine pro DPMLJ. V červenci 2018 BusLine smlouvu s DPMLJ vypověděl, dopravce vlastněný městy pak nebyl schopen dopravu v Jablonci zajistit sám a město na konci ledna 2019 uzavřelo přechodnou smlouvu na dva roky právě s BusLinem. Tomu dosud město platí 53,01 Kč za kilometr. Výrazně nižší cenu získal Jablonec i v porovnání s jiným městem v kraji: v České Lípě, kde vyhrál BusLine v roce 2018, jezdí za 57,88 Kč bez DPH.

Dopravce má ročně najezdit 1,45 milionu kilometrů v Jablonci nad Nisou a okolních obcích sdružených do Dopravního sdružení obcí Jablonecka. Jde o Bedřichov, Janov nad Nisou, Lučany, Novou Ves, Pulečné a Rychnov u Jablonce nad Nisou.

About Me dosud zajišťuje několik linek v rámci Pražské integrované dopravy, už loni se firma pokoušela expandovat za hranice hlavního města, byla například v soutěži na provoz MHD v Jičíně.

Jablonec v soutěži nepožadoval nové autobusy. Celkem třicet požadovaných vozů nesmí přesáhnout průměrné stáří během smlouvy 10,5 roku, maximální stáří vozidla nesmí překročit 12 let.

Tagy About Me BusLine Dopravní sdružení obcí Jablonecka Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou Top
30 komentářů