Překvapení na trhu dovolených: podíl lidí jezdících přes cestovky začal po letech stoupat

Dovolená na pláži. Foto: CK FischerDovolená na pláži. Foto: CK Fischer

Českým cestovním kancelářím se podařilo zastavit trend, kdy čím dál více lidí jezdí na zahraniční dovolenou bez jejich služeb. Ukazují

Českým cestovním kancelářím se podařilo zastavit trend, kdy čím dál více lidí jezdí na zahraniční dovolenou bez jejich služeb.

Ukazují to data ERV Evropské pojišťovny, která je největším hráčem v oboru pojištění cestovních kanceláří proti úpadku i v cestovním pojištění. Podle nich velikost trhu českých cestovek loni dosáhla zhruba 26 miliard korun. Počet zahraničních výjezdů loni stoupl meziročně o 9,1 % na 7,4 milionu. Přes cestovky jelo celkem 46 % lidí. V roce 2017 byl podíl cestovek 43 %.

„Souvisí to s tím, že na dovolenou vyráží i lidé, kteří dříve trávili dovolenou spíše doma a raději spoléhají na organizované služby,“ říká Štěpán Landík, ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny. Nárůst této skupiny dává do souvislosti s rostoucí kupní silou. Podle něj pokračuje koncentrace celého trhu cestovních kanceláří, na trhu jich je stále téměř 900. „Je to neskutečně vysoké číslo na evropské poměry,“ podotkl. Desítka největších cestovek podle něj už ale tvoří až 90 % trhu.

Výraznější nárůst zaznamenaly kratší cesty na 1-3 noci, kterých bylo meziročně o 36 % více, díky čemu tvořily čtvrtinu všech zahraničních cest. Naopak delší cesty na 4 a více nocí stagnovaly a bylo jich pouze o 2 % více. Růst zaznamenaly i pracovní cesty, jejichž počet stoupl o 6 %. „Tato čísla potvrzují trend posledních let, kdy Češi vyráží do zahraničí sice na kratší dobu, ale vícekrát za rok,“ dodal Landík.

Meziročně vzrostl počet dovolených na 4 a více nocí na celkových 5 038 000. Průměrná délka dovolené v roce 2018 byla 8,1 noci. Podle dat Českého statistického úřadu Češi nejčastěji vyrazili do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie, Řecka, Rakouska a Egypta. Nadpoloviční většina lidí (56 %) jela na dovolenou autem či autobusem, 41 % letadlem. Leteckých cest bylo o 14,2 % více než v roce 2017. S tím koresponduje i nákup dovolené. Zatímco 54 % Čechů si ji zajistilo individuálně, 46 % využilo služeb CK. „Na dovolenou jsou kladeny stále vyšší nároky. Téměř třetina Čechů vyžaduje pětihvězdičkové hotely a 90 % klientů velkých cestovek volí stravování all inclusive i přesto, že ceny zájezdů pro letošní rok vzrostly o cca 15 %,“ říká Štěpán Landík.

Tagy cestovní kanceláře cestovní ruch ERV Evropská Pojišťovna
22 komentářů