Přehledně: Zdražení až o 50 %, placení i u závory. Jak se změní expresní parkování na letišti

Letiště Praha, Terminál 1. Foto: Letiště PrahaLetiště Praha, Terminál 1. Foto: Letiště Praha

Podle Letiště 90 % řidičů odjíždí do 10 minut.

Letiště Praha dnes zveřejnilo detailnější informace k úpravě podmínek expresního parkování před terminály. Kromě zkrácení bezplatné doby parkování dojde i k výraznému zvýšení poplatku za krátkodobé odstavení auta.

Zatímco dosud je na parkovištích P1 EXPRESS a P2 EXPRESS 15 minut během 24 hodin zdarma, nově to bude 10 minut. Změna začne platit od 1. května.

Zkrácení doby bezplatného parkování přinese i zdražení odstavení auta mimo limit, po který řidič nic neplatí. Při stání do 15 minut zaplatí řidič (včetně bezplatných 10 minut) 50 Kč, do 30 minut 150 Kč. Do 45 minut vyjde parkování na 200 Kč, do hodiny 250 Kč. Až dosud stání do 30 minut vyjde na 100 Kč. Dosud hodina vychází  maximálně na 200 Kč, nově na 250 Kč.

Součástí změn je i nový parkovací systém, který má přinést vyšší komfort pro řidiče. „Po příjezdu na letiště čeká řidiče od května jeden z nejmodernějších systémů na trhu s mnoha výhodami. Věříme, že řidiči ocení zejména možnost platby přímo na výjezdových stojanech, a to bezkontaktní platební metodou nebo mobilním telefonem pomocí QR kódu,“ upřesňuje Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha.

Nový systém již pracuje pouze s čárovými a QR kódy a závory jsou vybaveny světelnou signalizací a přesnějšími kamerami pro čtení registračních značek. Nové kamery bude Letiště Praha instalovat také v parkovacích domech. Do nich budou po předchozí rezervaci klienti vpuštěni prostřednictvím předem nahlášené registrační značky.

Více míst na expresních parkovištích

Letiště Praha zveřejnilo současně i ceníky parkovišť na jiných letištích. Reaguje tak na kritiku, že bude parkování v Praze drahé. Letiště současně tvrdí, že změna se dotkne jen zhruba desetiny řidičů. „Dle našich dostupných dat již nyní téměř 90 procent řidičů vyjíždí z expresního parkoviště do 10 minut, změna se tedy dotkne malého množství našich zákazníků,“ dodal Puchalský.

do 15 minut na Letišti Václava Havla a jiných letištích. Foto: Letiště Praha

Součástí změn je i rozšíření expresních parkovišť. Novým místem pro krátkodobé stání bude parkoviště PB Economy, které se nachází před Terminálem 2. Terminál 2 bude mít i nadále pro odlety stávající parkoviště P2 Express, které se nachází na estakádě. Pro přílety budou moci řidiči využívat právě nové expresní parkoviště PB Economy. Zde bude fungovat stejný režim jako na současných expresních parkovištích, která jsou určena primárně pro nástup nebo výstup cestujících.

Celkový počet parkovacích míst na expresních parkovištích se zvýší na 350. Pro krátkodobé parkování s hodinovou tarifikací mohou cestující od května využít parkovací dům PC komfort s ceníkovou cenou 80 korun za hodinu.

 

Tagy Aeroparking letiště praha parkování na Letišti Václava Havla
41 komentářů