Přehledně: V neděli vyjede jeden InterJet a jeden push-pull

Souprava push-pull od Škody Transportation pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhySouprava push-pull od Škody Transportation pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhy

Problém by neměl být s velkou sérií nových vlaků pro České dráhy, které mají zajišťovat linku Beroun - Klatovy.

České dráhy pro deník Zdopravy.cz upřesnily nasazení očekávaných nových vlaků InterJet, push-pull a RegioPanter od neděle 12. prosince.

Přes potíže s převzetím od dodavatelů dráhy v neděli nasadí jednu soupravu InterJet, která se má v příštích týdnech zařadit do výkladní skříně dopravce. Souprava v čele s lokomotivou 362 bude jezdit na Západním expresu. Start bude v Chebu.

Nasazení InterJetu v neděli 12. prosince

číslo vlaku 557 – odjezd 8:33 z Chebu
číslo vlaku 562 – odjezd 12:38 z Prahy
číslo vlaku 563 – odjezd 16:33 z Chebu
číslo vlaku 554 – odjezd 20:38 z Prahy

České dráhy tento týden převzaly od konsorcia Siemens-Škoda dvě soupravy InterJet (ve čtvrtek byla přebírka dalších dvou, výsledek ale do vydání tohoto článku nebyl znám), příští týden ale bude vozit cestující jen jedna. Bude tomu tak minimálně po dobu denní výluky, která bude mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi od pondělí do pátku. InterJet ještě před výlukou vyjede z Chebu, následně se otočí mezi Prahou a Mariánskými Lázněmi a večer se vrátí do Chebu.

Nasazení InterJetu od pondělí 13. prosince do pátku 17. prosince

číslo vlaku 553 – odjezd 4:32 z Chebu (4:55 z Mariánských Lázní)
číslo vlaku 564 – odjezd 8:38 z Prahy
číslo vlaku 561 – odjezd 12:54 z Mariánských Lázní
číslo vlaku 558 – odjezd 16:38 z Prahy hl.n.

České dráhy si objednaly 50 nových vagonů, které budou sestaveny po pěti do deseti souprav s obchodním názvem InterJet. Vozy vycházejí z platformy Siemens Viaggio Comfort (známé jako railjet). Dráhy s nimi postupně obsadí Západní expresy (s lokomotivami 362) a poté je nasadí i na severní větev relace Praha – Cheb přes Ústí nad Labem. Mezi Prahou a Ústím na ně budou nasazovány lokomotivy 371, dále na Chomutov a Cheb lokomotivy 362. Vozy měly být dodány do letošního listopadu (z toho první už v únoru), dodávka ale nabrala zpoždění. Harmonogram nasazení všech souprav není zatím znám.

Zpožděná je i dodávka netrakčních jednotek typu push-pull, které si České dráhy objednaly pro Moravskoslezský kraj (pro trať z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm) u Škody Transportation. Místo pěti jednotek vyjede v neděli jen jedna, a to ve spojení s dieselovou lokomotivou řady 750.7 (Brejlovec). Její nasazování v dalších dnech je nejisté, neboť dráhy ji potřebují k zaškolení personálu. Harmonogram nasazování dalších jednotek rovněž nebyl zveřejněn.

Nasazení netrakční jednotky push-pull v neděli 12. prosince

číslo vlaku 3102 – odjezd 5:25 z Ostravy
číslo vlaku 3107 – odjezd 7:19 z Frenštátu p. Radhoštěm – město
číslo vlaku 3110 – odjezd 9:25 z Ostravy
číslo vlaku 3115 – odjezd 11:23 z Frenštátu p. Radhoštěm
číslo vlaku 3118 – odjezd 13:25 z Ostravy
číslo vlaku 3123 – odjezd 15:19 z Frenštátu p. Radhoštěm – město

Naopak problém by neměl být s další velkou sérií nových vlaků pro České dráhy, které mají zajišťovat linku Beroun – Plzeň – Klatovy. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského bylo předáno všech 11 nových RegioPanterů, přičemž minimální turnusová potřeba je sedm.

Tagy České dráhy InterJet push-pull soupravy RegioPanter
173 komentářů