dkv-spojujeme

Přehledně: Nový jízdní řád ČD přinese více spojení do Polska i railjety přes Vysočinu

Railjet. Foto: České dráhyRailjet. Foto: České dráhy

Chystané stavební práce mezi Kolínem a Českou Třebovou přesunou od jara část expresů mezi Prahou a Brnem na pomalejší trasu.

Nový jízdní řád přinese od 13. prosince v dálkové dopravě Českých drah nové mezistátní spojení do Polska a současně i konec řady omezení dopravy kvůli koronaviru. Větší změny se čekají až na jaře kvůli chystaným omezením v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí a Pečky – Velim. To přinese přesměrování části vlaků z Prahy do Brna u linky Ex 3 na pomalejší trasu přes Vysočinu.

Hlavní změny v dálkové dopravě představily České dráhy v tiskové zprávě. V případě spojení do Polska přibude nový nový přímý spoj s názvm Roztocze (pohoří ve východním Polsku) z Bohumína do polského Lublinu. Vlaky EC Cracovia Praha – Krakov budou nově prodloužené až do Přemyšle nedaleko polsko-ukrajinské hranice.

Rychlejší spojení do Polska, rušení omezení

V novém jízdním řádu denně zajistíme v průměru zhruba 6 900 vlaků. V dálkové dopravě pojede téměř 500 spojů, které každý den ujedou přibližně 106 tisíc kilometrů,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod.

Podle něj se změnou jízdního řádu současně zruší část omezení kvůli pandemii koronaviru. „Na vybraných vnitrostátních i mezistátních linkách budou některé spoje omezené i ve druhé polovině prosince. Detaily k obnovování provozu budeme podobně jako v předchozích týdnech průběžně upřesňovat podle vývoje situace,“ dodal.

Podle Ješety probíhají jednání zároveň i se zahraničními partnerskými dopravci. „Se ZSSK jsme se už například dohodli, že před Vánoci některá omezení zmírníme. N vybraných mezistátních linkách, u kterých očekáváme nárůst poptávky, doplníme některé dříve zrušené spoje,“ dodal.

Během předvánoční špičky tak rozšíříme nabídku z Prahy do Košic a od nového jízdního řádu se také vrátí do celé původní trasy jeden pár vlaků mezi Prahou a Bratislavou.

Konkrétně bude mezi Prahou, Ostravou, Žilinou a Košicemi ve vybrané špičkové dny obnoven posilový spoj SC 242 / 243 Pendolino Košičan. Ve směru z Prahy do Košic tento vlak pojede ve dnech 18., 23. a 30. prosince. Zpět do ČR pak ve dnech 19., 24. a 31. prosince. Od 13. prosince bude zároveň obnoven poslední večerní, resp. první ranní spoj mezi Prahou a Bratislavou, a to vlakem EC 284 / 285, který aktuálně jezdí jen mezi Prahou a Břeclaví. Od 18. prosince do 11. ledna (mimo vánočních svátků a Nového roku) bude v provozu také přímý lůžkový vůz Prešov – Bratislava – Brno – Praha a zpět. Jede v úseku Nové Zámky – Praha ve vlacích EC 282 / 283.

Hlavní změny v dálkové dopravě:

Spojení do Polska

• Bude zavedeno nové přímé spojení Bohumína s polským Lublinem. Ve směru do Polska pojede denně vlak R 311 Roztocze s odjezdem z Bohumína ve 4:18 a příjezdem do Lublinu v 12:44. Zpět do ČR bude denně v provozu vlak R 310 Roztocze (odj. z Lublinu v 15:34, příj. do Bohumína ve 23:58).

• Stávající vlaky EC 114 / 115 Cracovia mezi Prahou a Krakovem budou denně prodloužené až do stanice Przemyśl Glówny s příjezdem večer ve 21:13. Zpět z Przemyśle do Prahy bude vlak odjíždět ráno v 7:00.

• Stávající vlak R 300 / 301 Galicja v relaci Ostrava-Svinov – Krakov – Przemyśl pojede v upravených časech. Z Ostravy-Svinova bude odjíždět v 8:38 (místo stávajícího ranního odjezdu v 6:10). Zpět do Ostravy-Svinova přijede v 19:26 (místo stávajícího příjezdu ve 21:51). Změnou časových poloh tak bude nově zajištěna návaznost na vnitrostátní dálkové spoje směrem na / ze střední Moravy a ve vybraných dnech také do / z Prahy.

• U vlaků denní dálkové dopravy mezi Bohumínem a Krakovem dojde díky dokončení výlukových prací na polské infrastruktuře ke zkrácení jízdních dob. U vybraných spojů tak bude doba jízdy až o hodinu kratší (více jsme psali zde).

Změny ve vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah

• Bude zaveden nový vlak Ex 551 v úseku Plzeň hl. n. – Praha hl. n. Z Plzně bude odjíždět ve 4:57, do Prahy přijede v 6:21. Na své trase zastaví ve stanicích Rokycany, Hořovice a Praha-Smíchov. Tento vlak pojede v pracovní dny, soboty a vybrané svátky (24. prosince, 2. dubna, 28. září, 28. října, 17. listopadu), naopak nepojede 26. prosince, 2. ledna a 3. dubna.

• Na lince Ex 7 Praha – České Budějovice (– Linec) bude nově řazen bistrovůz u většiny spojů. Tyto vlaky tak budou vedeny v kategorii InterCity. Spoje do / z rakouského Lince pak pojedou v kategorii EuroCity.

• V termínu od 1. dubna 2020 je plánována rozsáhlá výluková činnost Správy železnic v úsecích Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí – Choceň a Velim – Pečky. Z tohoto důvodu se od tohoto data předpokládá změna jízdního řádu. Dotkne se pravděpodobně všech vlaků trasovaných zmíněnými úseky. Změna bude obsahovat mimo jiné odklonové trasy vybraných vlaků linky Ex 3 přes Havlíčkův Brod. Konkrétní informace k této mimořádné změně budou zveřejněné po detailním projednání se Správou železnic a příslušnými objednateli.

Tagy České dráhy dálková doprava jízdní řád 2020/2021 Top vlaky do Polska
126 komentářů