Poláci u českých hranic zrychlili železnici, jízdní doba do Krakova se zkrátí o hodinu

Modernizovaná trať mezi Krakovem a Katovicemi. Foto: PLKModernizovaná trať mezi Krakovem a Katovicemi. Foto: PLK

Zrychlení umožní končící modernizace trati z Katovic do Krakova.

Prosincová změna jízdního řádu přinese velké zrychlení u části vlaků mířících do Polska. Polský správce infrastruktury Polskie Linie Kolejowe dokončil část modernizace trati z Katovic do Krakova, díky které zvládnou vlaky trasu z Česka do Krakova o téměř hodinu rychleji.

Největší zrychlení čeká především vlak Cracovia z Prahy do Krakova. Úsek z Bohumína do Krakova dosud jede 3 hodiny a 34 minut. Nově má podle vyhledávače spojení polského správce infrastruktury PLK cestu zvládnout za 2 hodiny a 30 minut. Vyhledávač polského státního dopravce PKP InterCity uvádí u stejného vlaku čas 2:43, stejně tak vyhledávač Českých drah.

K podobnému zrychlení dojde i u dalších vlaků s výjimkou nočního spojení, to již nyní zvládá dobu jízdy za 2 hodiny a 30 minut, protože nemusí čekat na protijedoucí vlaky. Oproti současnému jízdnímu řádu dojde ke zkrácení jen o sedm minut.

Polsko v posledních letech investovalo dvě miliardy zlotých (zhruba dvanáct miliard korun) do modernizace trati mezi Katovicemi a Krakovem, většinu nákladů zaplatí Evropská unie. Po dokončení úseku dojde k navýšení rychlosti na 160 kilometrů za hodinu.

Polský správce infrastruktury současně pokračuje v modernizaci dalšího úseku v blízkosti hranic s Českem. Jde konkrétně o úsek mezi Czechowicemi a Zabrzegem, kde probíhá rekonstrukce za 1,4 miliardy zlotých. V uplynulém týdnu zde již postavili nový most přes Vislu. Modernizace v tomto úseku umožní rychlejší a kratší cestu z Krakova mimo Katovice.

Tagy Cracovia Katovice - Krakov Krakov pkp intercity PLK Top železniční spojení Česko - Polsko
110 komentářů