Přehledně: MHD či cykloservis zdarma, minuty na sdíleném kole navíc. Začal Evropský týden mobility

Kolo Nextbike v Praze. Foto: NextbikeKolo Nextbike v Praze. Foto: Nextbike

Týden vyvrcholí v pátek Dnem bez aut.

Včera odstartovala již tradiční akce, která má lidem připomenout, že pro dopravu zejména po městech není potřeba spoléhat jen na osobní auto. Přinášíme základní přehled, jaké akce se uskuteční ve městech po celé republice u příležitosti kampaně za udržitelnější dopravu. Vyvrcholením má být den bez aut 22. září.

Týden mobility přinese v některých městech možnost bezplatného cestování MHD, prodloužení limitu na jízdu sdíleným kolem nebo den otevřených dveří v některých dopravních podnicích.

Tématem letošního ročníku je motto „Neplýtvej energií“. Téma poukazuje na nárůst cen energií, vzrůstající počet lidí ohrožených energetickou chudobou, ale také na to, jak vysoká spotřeba energie negativně přispívá ke změně klimatu a zhoršení stavu životního prostředí.

Ve všech městech, kde působí společnost nextbike, bude v pátek možnost jet 30 minut zdarma na mechanickém kole. Týden připomene i podcast Urbancaast, který se věnuje udržitelné mobilitě celoročně. Od soboty vysílá speciální sérii toho nejlepšího, co za poslední roky vysílal na téma ekologického cestování po městech.

Praha
Sérii akcí pořádá hlavní město po celý týden, nejzajímavější může pro někoho být cykloservis zdarma. V úterý se uskuteční Snídaně na peroně, při které získají lidé informace o modernizaci trati do Satalic.

Ostrava
Různé akce po celý týden, například komentované prohlídky, prezentace vysokorychlostních tratí nebo značení jízdních prostředků syntetickou DNA.

Hradec Králové
Hradecký dopravní podnik se ke kampani dalších královéhradeckých subjektů připojí již tradičně v rámci Dne bez aut v pátek 22. září 2023, kdy budou od 14 do 19 hodin v prostoru Gočárovy třídy uzavřeném pro auta přistaveny pro statickou ukázku vozy z projektů hradecké elektromobility, a to parciální trolejbus a elektrobus.
Po celý tento den bude možné hradeckou MHD použít zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči vozu MHD.
Více informací je zde.

Jihlava
Dopravní podnik města Jihlavy si na závěr Evropského týdne mobility připomíná dvě důležitá výročí – 75 let od zahájení provozu trolejbusů a 80 let od zahájení provozu autobusů. Připravil proto na víkend 23. a 24. září bohatý program. Více informací na stránkách DPMJ.
V Jihlavě je v neděli 24. září jízda v MHD zdarma.

Most – Litvínov
V pátek 22. září bude jízda MHD v Mostě i v Litvínově zdarma.

Olomouc
V rámci Evropského týdne mobility si lidé mohou v Olomouci prohlédnout v pátek 22. září od 14 do 18 hodin a v sobotu 23. září od 9 do 15 hodin novou halu Odstavů tramvají Jeremenkova. Akci pořádá Dopravní podnik města Olomouce. Více informací je na stránkách DPMO.

Opava
V pátek 22. září se Opava zapojí do Dne bez aut – po předložení malého technického průkazu vozidla bude mít cestující jízdné v MHD zdarma.

Plzeň
Nejnovější bateriový trolejbus předvedou veřejnosti Plzeňské městské dopravní podniky ve středu 20. září od 14 do 18 hodin v točně U Zvonu.
V pátek 22. září bude po celý den na všech linkách MHD jízdné zdarma – jedinou podmínkou je mít u sebe řidičský průkaz. Pátek tak bude ideálním dnem, kdy si mohou MHD vyzkoušet i ti, kteří standardně po městě jezdí autem.

Ústí nad Labem
V pátek 22. září zajistí Dopravní podnik města Ústí nad Labem přepravu osob a zavazadel v tarifní zóně 101 zdarma. To platí i v zelených autobusech a ve vlacích.

Ústecký kraj
Dne 22. září 2023 v rámci Dne bez aut bude možné cestovat v celé síti DÚK zdarma. Celodenní jízdenku DÚK obdrží zdarma každý cestující, který bude mít instalovanou mobilní aplikaci DÚKapka ve svém telefonu a to nejpozději do 20. září 2023. Celodenní jízdenka DÚK se vygeneruje v aplikaci sama. Více zde:

Zlín – Otrokovice
MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude v pátek 22. září pro všechny cestující zdarma. Během Dne bez aut si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou klidně nechat doma. Více informací na stránkách DSZO.

Tagy Evropský týden mobility
24 komentářů