Přehledně: Léto přinese brněnské MHD několik omezení včetně výluky tratě do Bystrce

Graffiti - Rakovecká, Bystrc. Pramen: DPMBGraffiti - Rakovecká, Bystrc. Pramen: DPMB

Modernizace úseku dlouhého 1 330 metrů bude spočívat ve výměně kolejového svršku, zřízení nového trolejového vedení a další protihlukové stěny.

Se začátkem letních prázdnin a dovolených přechází od 29. června brněnská městská hromadná doprava na prázdninové jízdní řády. Největším letním projektem DPMB je modernizace tramvajové trati do Bystrce. Skončí v říjnu, provozu MHD se dotkne jen o prázdninách.

Provoz dopravy v období letních prázdnin

Od soboty 29. června do soboty 31. srpna 2024 se bude provoz MHD na linkách 1 až 84 řídit prázdninovými jízdními řády. Stejně tak nepojedou zvláštní autobusové školní spoje. V pátek 5. a v sobotu 6. července 2024 bude provoz všech linek MHD veden podle jízdních řádů pro sobotu.

Modernizace tramvajové trati v ulici Obvodová

Dopravní podnik města Brna na konci června zahájí práce na modernizaci tramvajové trati v ulici Obvodová, a to od zastávky Zoologická zahrada po smyčku Rakovecká. Opravu trati z roku 1983 vyžaduje podle DPMB její zhoršený technický stav. Modernizace úseku dlouhého 1 330 metrů bude spočívat ve výměně kolejového svršku, zřízení nového trolejového vedení a další protihlukové stěny. Budou upraveny zastávky Zoologická zahrada a Přístaviště na bezbariérové.

Hlavní část projektu proběhne v červenci a srpnu. Dokončovací práce, které již nebudou mít vliv na provoz MHD, budou pokračovat až do října. Náklady na modernizaci činí 143 milionů korun. DPMB je pokryje z evropských fondů.

Dopravní opatření
• Tramvajová linka 1 bude v provozu pouze v úseku Řečkovice – Vozovna Komín (výchozí zastávka Komín, smyčka).
• Tramvajová linka 3 bude ukončena úvraťově v zastávce Kamenolom.
• Tramvajová linka 10 bude ukončena všemi spoji v zastávce Vozovna Komín (výchozí zastávka Komín, smyčka).
• Autobusová linka 52 bude v provozu pouze v úseku Mendlovo náměstí – Žebětín, v Žebětíně s okružním průjezdem přes smyčky Ríšova a Bartolomějská a zpět směr Mendlovo náměstí.
• Autobusová linka 54 zajistí primárně náhradní dopravu za tramvaje a bude vedena v trase Vozovna Komín – Svratecká – Kamenolom (pouze směr Bystrc) – ZOO – Přístaviště – Rakovecká – Ečerova – Kamechy, vybrané spoje pojedou přes Křivánkovo náměstí až na Bartolomějskou.
• Regionální autobusová linka 302 bude v souvislosti s výlukou tramvajové dopravy ukončena v zastávce Kamenolom.

Uzavírka části ulice Sokolovy a rekonstrukce kruhového objezdu Sokolova × Kšírova

Z důvodu rekonstrukce povrchu komunikace v ulici Sokolova a na kruhovém objezdu v Horních Heršpicích dojde od 1. července 2024 do ukončení prací (12. července 2024) k omezení provozu v této oblasti.

Autobusy linek 49, 50, E50 a N94 pojedou pouze ve směru z Komárova do Horních Heršpic odklonem ulicemi Hněvkovského a Sokolovou. V tomto směru tak vynechají zastávku Kšírova. V závislosti na postupu prací v jednotlivých etapách pak budou navíc linky 49 a N94 v oblasti Horních Heršpic odkláněny buď obousměrně nebo jednosměrně okolními ulicemi (např. přes Bednářovu a ulicí K Terminálu).

Omezení provozu v zastávce Lipová

Kvůli pokračující rekonstrukci kolejiště vozovny Pisárky a napojování nově budované smyčky v zastávce Lipová bude od středy 3. července pravděpodobně do neděle 7. července 2024 veden provoz tramvají v úseku Pisárky – Výstaviště-hlavní vstup obousměrně po traťové koleji směr Bystrc. Tramvajová linka 1 nebude po dobu tohoto omezení obsluhovat zastávky Lipová a Výstaviště-vstup G2 ve směru do centra. Cestující můžou využít linky 25, 26, 37 a 52 obsluhující zastávku Lipová v přeložené poloze.

Omezení provozu na Staré dálnici

Z důvodu rekonstrukce povrchu komunikace mezi zastávkami Stará dálnice a Štouračova dojde od 8. července 2024 do ukončení prací (předpoklad ukončení v září 2024) k omezení provozu v této oblasti a pravděpodobně k dočasnému zrušení zastávky Štouračova pro linky 50 a E50 ve směru do Komárova.

Tagy Bystrc DPMB MHD Brno tramvajová výluka
3 komentáře