Prázdný parkovací dům v Brandýse má zaplnit nový ceník, denní stání zlevní o více než polovinu

Parkovací dům v Brandýse nad Labem. Foto: Kateřina Stránská / Městský úřad Brandýs nad Labem - Stará BoleslavParkovací dům v Brandýse nad Labem. Foto: Kateřina Stránská / Městský úřad Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Město nově zavede klouzavý tarif na 12 hodin.

Brandýs nad Labem od června sníží ceny za parkování v novém parkovacím domě u vlakového nádraží. Denní parkování na 12 hodin bude levnější o víc než polovinu, měsíční a roční karty zlevní zhruba o 40 procent. Město ceny snižuje kvůli nízké vytíženosti, kterou vyhodnotilo po tříměsíčním zkušebním provozu. Dům za více než 140 milionů korun je v provozu od února. ČTK to sdělila Kateřina Stránská z městského úřadu v Brandýse nad Labem.

Rada města se rozhodla jít cestou snížení cen a úpravy režimu hodinových stání. Chceme tím dům P+R zatraktivnit a podpořit jeho provoz. Jedním z faktorů při rozhodování byly samozřejmě i názory občanů na dosavadní fungování P+R,“ sdělil na dotaz ČTK místostarosta Petr Soukup (Naše dvojměstí). Na nízkou vytíženost parkovacího domu, na který město doplácelo k dotačním penězům ze svého rozpočtu 40 milionů korun, poukazovala již dříve opozice. Podle Petra Chlebouna (ODS) je problémem nejen cena, ale i nevhodné umístění.

Namísto parkovného za 45 korun, které platilo na časy od 06:00 do 18:00 a pak od 18:00 do 06:00, budou moci řidiči od června využít 12hodinový tarif za 20 korun. „Zavádíme takzvaný klouzavý tarif 12hodinového stání, bez pevně stanoveného začátku a konce této doby. Dvanáct hodin by začalo běžet vždy od doby zaparkování vozidla,“ uvedla Stránská. U měsíční karty se cena snižuje z 1 210 na 700 korun, roční kartu město zlevní ze 14 520 na 8 400 korun. Lidem, kteří si již zakoupili roční parkovné, město prodlouží parkovací povolení o pět měsíců. Cena za uložení kola zůstává stejná, cyklisti za něj zaplatí pět korun za den.

Od února do dubna utržilo město z prodeje parkovacích karet 60 500 korun, v hotovosti nebo přes mobilní aplikaci téměř 8 900 korun.

ČTK

Tagy Brandýs nad Labem P+R
24 komentářů