Přátelství byla jen propaganda. Plastika Moskva-Praha v metru dostane vysvětlující tabulku

Vestibul Na Knížecí. Foto: Aneta Řehková / DPPVestibul Na Knížecí. Foto: Aneta Řehková / DPP

"Asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem," konstatoval náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Pražští radní schválili dokument, podle kterého dostane bronzová plastika s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra Anděl vysvětlující tabulku. Úpravu navrhl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Tahle plastika na Andělu je lživá, proto jí dáme novou podobu,“ uvedl Hřib s tím, že je nutné její zasazení do nových souvislostí. Město zároveň spolu s dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše výtvarnou soutěž na úpravu reliéfu.

Na tabulce bude uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. „A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem,“ konstatoval Hřib.

Československo bylo v době výstavby stanice okupováno Sovětským svazem, a tím připraveno o svou suverenitu. Legenda o československo-sovětském přátelství byla proto vnuceným narativem sovětské okupační moci,“ uvádí rozhodnutí radních.

„Historii nelze smazat“

I přes rozpad Sovětského svazu dnes pokračuje Rusko ve stejných kolejích. Jednoznačně proto odsuzujeme válečné zločiny, které dnes páchá Rusko na okupovaných územích Ukrajiny, a proto nastal čas i k proměně tohoto výtvarného díla,“ píše se dále v dokumentu.

Ražba stanice začala v roce 1980 a pod názvem Moskevská byla otevřena 2. listopadu 1985. Původně byl navrhován spíše název Lidická podle nedaleké ulice.

Přejmenována na dnešní název byla 22. února 1990. Její protějšek Pražskaja v Moskvě přejmenována nebyla. V roce 2014 byla druhou nejvytíženější nepřestupní stanicí pražského metra.

Její výstavby se zúčastnili inženýři a architekti z bývalého SSSR, zatímco pracovníci československého Metrostavu budovali v Moskvě stanici Pražská. Obě stanice měly představit styl stanic v družebním městě.

V prostoru nástupiště jsou umístěny bronzové odlitky, zobrazující tradiční motivy socialistického realismu, jako „přátelství“ se SSSR, dobývání vesmíru apod. Odlitky byly v roce 1989 sejmuty, ale po krátké době opět vsazeny, neboť bylo dosaženo shody v názoru, že „historii nelze vymazat“.

Hřib chce z metra Anděl odstranit plastiku česko-sovětského přátelství. Je lživá, míní

Tagy Magistrát hlavního města Prahy stanice metra Anděl Zdeněk Hřib
84 komentářů