Praha získala důležité razítko pro Aglomerační okruh Pacov

Aglomerační okruh bude začínat u křižovatky Černoskostelecké a silnice do Nedvězí. Foto: Google Street ViewAglomerační okruh bude začínat u křižovatky Černoskostelecké a silnice do Nedvězí. Foto: Google Street View

Podmínkou je zprovoznění úseku až po dokončení části Pražského okruhu.

Tři a půl roku po zahájení projekčních prací dosáhla Praha důležitého posunu v přípravě zatím nepříliš známé silniční stavby na jihovýchodě metropole. Necelé dva kilometry dlouhý Aglomerační okruh Pacov získal souhlasné stanovisko odboru životního prostředí pražského magistrátu.

Vyplývá to z oznámení v registru EIA. Součástí souhlasného stanoviska je 40 různých podmínek pro projektování, samotnou stavbu i následný provoz. Těmi hlavními je zprovoznění až po dokončení části Pražského okruhu z Běchovic na D1 a řešení cyklodopravy v oblasti nové silnice.

Nová stavba má odlehčit městským částem a menším obcím od dopravy mířící na budoucí úsek Pražského okruhu v oblasti Říčan. Jde oficiálně o přeložku silnice II/101 o délce 1,9 kilometru a úpravu ulice Přátelství o celkové délce 950 m. Na úsek pak naváže další část až do Úval, která vede Středočeským krajem.

Trasa pražské části aglomeračního okruhu. Foto: IPRTrasa chystané nové silnice II/101 z Říčan do Úval. Foto: VPÚ DecoTrasa aglomeračního okruhu Pacov včetně turbookružní křižovatky. Foto: Hl. m. Praha

Úsek Pacov navazuje na stavbu 511 v křižovatce Kolovraty. Podle územních plánů měla silnice projít přes Pacov a pak se stáčet pod Nedvězí s napojením na ulici Přátelství. Už dříve podporu přípravy stavby v celé délce schválila vláda.

„Aglomerační okruh je v podstatě třetí okruh okolo Prahy a jeho důležitost má několik rovin. Tou první je odlehčení od tranzitní kamionové dopravy, která díky němu nebude muset ani zajíždět do Prahy a na vnější Pražský okruh. Zároveň stávající vedení trasy aglomeračního okruhu umožní lepší koordinaci se stavbou 511 Pražského okruhu, protože nezasahuje do připravované podoby křižovatky v Kolovratech, a tak nekomplikuje přípravu tolik důležitého dálničního úseku okolo Prahy,“ řekl v roce 2020 Adam Scheinherr, tehdejší náměstek primátora pro dopravu.

Tagy aglomerační okruh Aglomerační okruh Pacov EIA II/101 praha Pražský okruh
35 komentářů