Praha v názvu pardubického letiště nebude. Klamalo by to cestující, řekli právníci

Nový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Poslanec za hnutí ANO2011 Martin Kolovratník se začátkem tohoto týdne na facebooku svěřil s tím, že stále častěji přemýšlí o

Poslanec za hnutí ANO2011 Martin Kolovratník se začátkem tohoto týdne na facebooku svěřil s tím, že stále častěji přemýšlí o přejmenování Letiště Pardubice. To by spočívalo v zakomponování názvu hlavního města do názvu východočeského letiště. Pro se vyjádřily i dvě třetiny účastníků ankety deníku Zdopravy.cz. Rozřešení ale přišlo rychle: Prahu v názvu využít nelze.

Vyplývá to z posudku, o který provozovatelská společnost East Bohemian Airport (EBA) požádala právní kancelář. „Bohužel z důvodu možného porušení hospodářské soutěže bez objektivního základu (mohlo by dojít ke klamání obchodních partnerů či cestujících), nebyla změna právní kanceláří doporučena,“ uvedla EBA na stránkách letiště.

Letiště se nápadu nezříká zcela, chce Prahu více využít v marketingu. „Pří plném respektu právního posouzení budeme hledat jiné cesty jak blízkost Pardubic od Prahy správně propagovat,“ doplnila ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Jako vhodnější a právně čistší se prý jeví například označení Letiště Pardubice – brána do Prahy, letiště Pardubice – v blízkosti Prahy nebo jiná označení v obdobném duchu. „Tato označení nemohou být brána jako klamavá. Pardubice i Praha jsou obě krajská města, letiště spolu oficiálně propojená nejsou,“ doplnila firma.

Letišti Pardubice se nedaří vymanit ze ztrát a závislosti na dotacích. Loni odbavilo 102 045 cestujících, což v meziročním porovnání představuje pokles o více než třicet procent. Výrazný pokles vysvětluje letiště zrušením linky Ryanairu do Londýna a ztrátou charterových letů společnosti SmartWings.

Tagy Letiště Pardubice Top
102 komentářů