Anketa: Praha Východ nebo Pardubice u Prahy? Poslanec přemýšlí o změně názvu letiště

Letiště Pardubice. Autor: Letiště PardubiceLetiště Pardubice. Autor: Letiště Pardubice

Poslanec za hnutí ANO2011 Martin Kolovratník se na facebooku svěřil s tím, že stále častěji přemýšlí o přejmenování Letiště Pardubice.

Poslanec za hnutí ANO2011 Martin Kolovratník se na facebooku svěřil s tím, že stále častěji přemýšlí o přejmenování Letiště Pardubice. To by spočívalo v zakomponování názvu hlavního města do názvu východočeského letiště.

Letišti by to podle poslance pomohlo. „Věřím, že spousta z vás se teď usmívá, ale pravda je taková, že v zahraničí se jedná o naprosto běžnou praxi,“ uvedl Kolovratník. Jako příklady uvedl Londýn-Stansted a Milán-Bergamo.

„Navíc si řekněme i „B“. Než se kolikrát dostanete z Letiště Václava Havla do centra města, tak za plus mínus stejnou dobu jste z Pardubic v Praze na hlavním nádraží. Ano, je to tak. A s příchodem vysokorychlostních tratí, budeme v centru podstatně rychleji,“ uvedl Kolovratník, který stojí i za přejmenováním Správy železniční dopravní cesty na Správu železnic.

Letišti Pardubice se nedaří vymanit ze ztrát a závislosti na dotacích. Loni odbavilo 102 045 cestujících, což v meziročním porovnání představuje pokles o více než třicet procent. Výrazný pokles vysvětluje letiště zrušením linky Ryanairu do Londýna a ztrátou charterových letů společnosti SmartWings.

Letiště je ztrátové a nevydělalo s největší pravděpodobností ani loni. V roce 2018 prodělalo 15,9 milionu korun, což je více než trojnásobek roku 2017.

[yop_poll id=“35″]

Tagy Letiště Pardubice
120 komentářů